x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lecturile lunii Prier

Lecturile lunii Prier

de Florian Saiu    |    19 Apr 2023   •   06:45
 Lecturile lunii Prier

Povești, legende, mituri, studii istorice, psihologice ori filosofice, titlurile recomandate mai jos vă vor deschide cu siguranță mintea și vă vor împrospăta fibrele culturale. Haideți, îndrăzniți! 

1. „Grecii. O istorie globală”, de Roderick Beaton

Traducere: Livia Szász

Editura Trei, 2023

 

„Grecii” este o poveste care ne poartă pe întregul glob și străbate aproape patru milenii de istorie, de la comorile arheologice ale spațiului egeean din Epoca Bronzului și miturile vechilor zei și eroi, până la politicile Uniunii Europene de astăzi. Suntem martori la gloria faimoaselor orașe-stat Atena și Sparta, la campaniile duse pe teritorii îndepărtate de Alexandru cel Mare, la începuturile creștinismului, la imperiul de o mie de ani al bizantinilor, la revirimentele valorilor clasice din epoca renascentistă și cea iluministă. Este o poveste a invențiilor și a descoperirilor - a alfabetului, a filosofiei și științelor - dar și a reinventărilor, căci grecii au știut să se adapteze schimbărilor, uneori catastrofale, și au redescoperit noi moduri de a supraviețui și de a-și pune amprenta pe lumea din jur, inclusiv astăzi, printr-o diasporă risipită pe cinci continente. 


Roderick Beaton, profesor emerit la King’s College London (unde deține catedra Koraes de istorie, limbă și literatură greacă modernă și bizantină), este membru al Academiei Britanice și Comandor al Ordinului de Onoare al Republicii Elene.

 

2. „Măștile Zeului”, vol. I, II, de Joseph Campbell

Traducere: Cristina Jinga și Oana Badea

Editura Trei, 2022, 2023

 

Seria monumentală (în patru volume) a lui Joseph Campbell continuă cu a doua parte - Mitologia orientală -, o explorare științifică a miturilor subiacente și a tradițiilor folclorice care au evoluat în marile filosofii ale egiptenilor și sumerienilor, precum și în religiile distinctive din Egipt, Mesopotamia, India, China și Japonia, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul. Un studiu erudit, amplu, vizionar! 

 

Joseph Campbell (1904-1987), fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani, este (și) autorul faimoaselor volume Eroul cu o mie de chipuri și Miturile care ne învață să trăim.

 

3. „Istoria nebuniei în epoca clasică”, de Michel Foucault

Traducere: Mircea Vasilescu

Editura Trei, 2023

 

„În esență, «Istoria nebuniei» este o deconstrucție a unei tendințe prea-omenești: aceea de a judeca și a exclude. Actualitatea cărții vine din reiterarea unui adevăr simplu: fie că a încercat să creeze mituri sau, dimpotrivă, să anihileze stranietatea, omul rămâne întotdeauna o ființă însetată să dea sens lucrurilor pe care nu le poate înțelege. Creator sau violent, el se legitimează prin nevoia de sens, raționalitatea sau nebunia fiind, înainte de toate, categorii menite să normalizeze prezența excepționalului în cotidian”. - Magdalena Mărculescu

 

Michel Foucault (1926 - 1984), filosof, istoric al ideilor, scriitor și critic literar francez, a lăsat posterității o operă cu puternice ecouri în filosofia și istoria științei, în psihanaliză, în sociologie etc. 

 

4. „Anii”, de Annie Ernaux

Traducere: Mădălina Ghiu

Editura Pandora M, 2023

 

Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizată cu ajutorul senzațiilor trecute și prezente, al fotografiilor, cărților, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, știrilor, totul contrastând cu însemnările de jurnal adunate de-a lungul a șase decenii.

 

Recompensată cu Premiul Nobel în 2022, Annie Ernaux este singura scriitoare a cărei operă a fost publicată în prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard în timpul vieții sale. În colecția Anansi. World Fiction urmează să apară volumele Locul, Un tânăr și Evenimentul.

 

5. „Londra. Biografia unui oraș”, de Peter Ackroyd

Traducere: Radu Șorop

Editura Trei, 2023

 

Istoric, romancier, poet și jurnalist, Peter Ackroyd ne poartă într-o călătorie istorică, geografică și imaginară prin metropola londoneză. O biografie ce emană vitalitate, precum Londra însăși.

 

6. „Prăvăliile de scorțișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei”, de Bruno Schulz

Traducere: Cristina Godun

Editura Pandora M, 2023

 

Moartea prematură a lui Bruno Schulz, victimă a naziștilor, este una dintre marile pierderi ale literaturii moderne. Cât a trăit, prozele sale nu au avut parte de o primire critică favorabilă, însă după război vestea talentului său excepțional i-a câștigat cititori în toată lumea. Volumul de față reunește cele două cărți de proză publicate de autor în timpul vieții, într-o nouă traducere, prima de acest fel după anii ’70. Bruno Schulz publica în 1934 Prăvăliile de scorțișoară, o nuvelă ce își implica personajele în ritmurile nebunești ale unei naturi scăpate de sub control, implacabile, iar în 1937, Sanatoriul sub semnul clepsidrei, volum ce punea în discuție dimensiunea temporală, creând și jucându-se cu realități alternative. 

 

7. „Timpul viitor”, de dr. Tracy Dennis-Tiwary

Traducere: Otilia Tudor

Editura Lifestyle Publishing, 2023

 

Timpul viitor: un cadru concret pentru a pune sub semnul întrebării tot ceea ce știm despre anxietate și a începe să o considerăm ceea ce a fost dintotdeauna: un dar - și nu un blestem -, o sursă de forță interioară, de bucurie și ingeniozitate.

 

8. „O mie de corăbii”, de Natalie Haynes

Traducere: Ioana Filat

Editura Pandora M, 2023

 

O mie de corăbii nu este doar romanul unui război, el e urzit cu poveștile femeilor prinse într-un conflict legendar și istorisit prin vocea muritoarelor, dar și a zeițelor, un roman inspirat, printre altele, de Iliada, celebra operă atribuită lui Homer. 

 

9. „Sutton”, de J.R. Moehringer

Traducere: Paul Slayer Grigoriu

Editura Pandora M, 2023

 

„Willie Sutton (1901-1980) a fost unul dintre cei mai mari spărgători de bănci ai Americii. Jefuia băncile înarmat cu un pistol sau cu o mitralieră Thompson, dar nu a tras niciodată vreun foc de armă. Şi-a atins apogeul în perioada Marii Crize Economice (1929-1933), când a jefuit zeci de bănci. Americanii, sărăciți de criză, l-au transformat în erou național: băncile îi jefuiseră pe ei, Sutton jefuia băncile vinovate. Başca incredibila performanță de a evada de trei ori din închisori considerate de maximă siguranță. Mare cititor, când a fost prins ultima dată, în 1952, în camera lui s-au găsit bani, arme şi opera lui Proust. Ziarele au scris despre asta şi toată lumea s-a repezit să cumpere În căutarea timpului pierdut. Dacă ar fi avut mai mulți Suttoni, americanii ar fi devenit, fără discuție, nişte oameni culți...”, Ștefan Agopian. 

 

10. „Uimire”, de Richard Powers

Traducere și note: Petru Iamandi

Pandora M, 2023

 

Astrobiologul Theo Byrne caută semne de viață în necuprinsul cosmosului, crescându-și în același timp de unul singur fiul de nouă ani, pe Robin, în urma morții accidentale a soției sale. Robin e un băiețel ce petrece ore întregi pictând animale aflate-n pragul dispariției. Același băiețel e pe cale de a fi exmatriculat pentru că și-a lovit colegul. Pe măsură ce fiul său devine din ce în ce mai tulburat, Theo speră să-l țină departe de medicația psihoactivă. Află, întâmplător, de un tratament experimental menit să-i susțină lui Robin controlul emoțiilor, ce ar necesita conectarea băiatului la modelele cognitive înregistrate ale creierului mamei sale… Cu o viziune rară asupra lumii și descrierea uneia dintre cele mai răscolitoare apropieri dintre tată și fiu, Uimire este cel mai intim și mai tulburător roman al lui Richard Powers.

 

11. „Copil de octombrie”, de Linda Boström Knausgård

Traducere: Roxana-Ema Dreve

Editura Pandora M, 2023


Între 2013 și 2017, Linda Boström Knausgård a fost internată periodic într-un salon psihiatric, unde a fost supusă terapiei cu electroșocuri. Pe măsură ce terapia înainta, amintirile scriitoarei începeau să dispară... Cartea aceasta, bazată pe experiența autoarei, reprezintă o tentativă elocventă de a reține trecutul, de a crea o poveste, de a găsi sens și de a ține în viață legăturile cu familia, cu prietenii, chiar cu propria ființă. Copil de octombrie este o mărturie crudă asupra felului în care scrisul poate să protejeze și să vindece.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: lecturi legende