x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Locuri întunecate

Locuri întunecate

de George Arion    |    14 Noi 2010   •   00:00
Locuri întunecate
6017-136848-locuriintunecatemic.jpgAl doilea roman al acestei autoare este tot o scriere sumbră, pe care o parcurgi ca şi cum te-ai plimba fără voie prin spaţii neprietenoase şi pline de pericole. "Locuri întunecate" îşi justifică titlul cu prisosinţă. Scriitoarea nu-ţi îngăduie să întrezăreşti nici o rază de speranţă. Şi în această carte ea îşi continuă investigaţiile în universul copilăriei. Iar veştile pe care ni le aduce de acolo sunt, din nou, teribile. Copii la vârste fragede, adolescenţi poartă povara unor tare moştenite de la părinţi, dar şi altele datorate promiscuităţii materiale şi morale în care trăiesc sau unui anturaj nepotrivit.

La o fermă din Kansas, în noaptea de 2 spre 3 ianuarie 1985, se comit trei crime. Victime - o mamă şi două dintre fiicele sale. Cea mai mică dintre fetiţe, Libby Day, în vârstă de 7 ani, scapă ca printr-un miracol. Masacrul îi este atribuit celui mai mare dintre fraţi, Ben, un ins ciudat, care participă la întruniri sataniste, unde se sacrifică animale. El nu se apără la proces şi e închis pe viaţă. Iar micuţa Libby, prin mărturia ei, contribuie la această condamnare cerută de o întreagă comunitate.

Şi totuşi, după 25 de ani, Libby se află în postura de a afla ce s-a petrecut cu adevărat în acea noapte de coşmar. Membrii unui club insolit - Kill Club - nu cred în vinovăţia lui Ben şi îi oferă tinerei bani pentru a deschide o anchetă personală. Nu trece mult timp şi ceea ce era limpede pentru această fată se tulbură. Imaginile pe care le-a văzut, zgomotele pe care le-a auzit în timpul măcelului capătă alte înţelesuri. Dacă la început ea se angajează în cercetări laborioase numai din dorinţa de a obţine stipendii, faptele care i se dezvăluie prezintă cazul într-o nouă perspectivă, ameţitoare. Ca un veritabil detectiv particular, Libby chestionează rude, prieteni, vecini, foşti colegi de şcoală şi profesori ai lui Ben. Şi, mai ales, încearcă să-l descoasă pe fratele ei aflat în puşcărie. Dar acesta refuză cu îndârjire să se dezvinovăţească şi-şi păstrează numai pentru el taina îngrozitoare. Fiindcă, într-adevăr, ceea ce ascunde şi care l-ar putea disculpa este înfiorător şi ar pune în primejdie fiinţe care îi sunt dragi.

Cu un talent de maestru al suspansului - nu degeaba o admiră Stephen King, un excepţional creator de situaţii care te ţin cu sufletul la gură -, Gillian Flynn descâlceşte ghemul de minciuni care este acest caz ieşit din comun. Ea întreţine vie curiozitatea cititorului, alternând cu abilitate planurile temporale, astfel încât să poată fi urmărite în paralel şi evenimentele din 1985, şi cele din prezent. Totodată, scrierea ei oferă amănunte inedite din viaţa micilor fermieri americani, deseori trăind la limita subzistenţei sau chiar ruinându-se şi pierzându-şi proprietăţile, din pricina unor credite pe care nu le mai pot achita.

Dar nu numai amânarea deznodământului conferă tensiune acestui thriller. Şi "locurile întunecate" din sufletul omenesc pe care ni le descoperă sunt pasionante la o scrutare atentă, uimindu-ne existenţa atâtor tenebre, descifrate numai de cei capabili să sesizeze zbuciumul interior. Însă chiar dacă, până la urmă, taina cumplită a familiei Day ne este dezvăluită în tragica ei dimensiune, autoarea nu ne lasă să nădăjduim că astfel de întâmplări atroce nu se vor mai repeta niciodată, cu alţi protagonişti, în alt timp şi în alte condiţii.

Gillian Flynn este o scriitoare fără iluzii.

"Era arma lui Patty, pe care chiar ea o aşezase cu atenţie deasupra şemineului, unde fetele nu puteau ajunge. O aţinti asupra ei, iar ea se aşeză în dreptul lui Debby şi se gândea: «Acum nu mai pot să mor!».
Omul armă, iar Patty mai apucă un singur gând: «Aş vrea, aş vrea, aş vrea să dau timpul înapoi şi să anulez tot».
Şi apoi, cu un şuierat, exact ca vântul de vară prin fereastra maşinii, glonţul îi reteză cea mai mare parte a capului."

×
Subiecte în articol: scena crimei