x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Maimuţa de piatră

Maimuţa de piatră

de George Arion    |    08 Noi 2009   •   00:00
Maimuţa de piatră

Când îţi cade în mână o carte scrisă de către Jeffery Deaver te poţi aştepta la orice. E ca şi cum ai privi printr-un caleidoscop: nu ştii niciodată cum se vor aşeza fragmentele de sticlă colorată şi la ce imagini te vei uita.

Autorul romanului "Colecţionarul de oase" (ce admirabil a jucat Denzel Washington în filmul realizat după acest bestseller!) are o ştiinţă aparte în modul de a conduce o intrigă cu suspans. Te poartă o vreme într-o direcţie, adormindu-şi vigilenţa, şi dintr-odată, perfect motivat, îşi arată o altă cale pe care să o apuci. N-ai timp să respiri, buimăcit de întorsătura evenimentelor, şi acţiunea îşi schimbă iar cursul. De-abia la sfârşitul lecturii totul devine de o limpezime de cleştar.

5356-106165-sc00037b59.jpgŞi în "Maimuţa de piatră" Jeffery Deaver procedează la fel, prezentându-ne o investigaţie cu multe ramificaţii. Protagonistul său este tot Lincoln Rhyme, criminalistul ţintuit într-un scaun cu rotile. El este în urmărirea unui contrabandist şi asasin faimos, poreclit "Strigoiul", care face trafic cu carne vie, aducând în SUA imigranţi chinezi contra unor sume de bani exorbitante. Printre ei şi disidenţi, care speră că în Meiguo - Ţara cea Frumoasă -, adică America, vor trăi prosper şi într-o libertate necunoscută în locul de baştină.

Cercetările se desfăşoară în laboratorul improvizat în apartamentul lui Rhyme. Acolo se strâng probele şi se analizează cu meticulozitate. Nu e uitat nimic: amprente, urme de încălţăminte, pete de sânge, tuburi ale cartuşelor trase de către ucigaş, fibre lăsate în spaţii unde s-au comis fapte atroce. Iar pe o tablă sunt notate cu grijă indiciile descoperite.

TACTICI ŞI STRATEGII
Fostul şef al Secţiei de criminalistică NYPD analizează metodic scena crimei, ca un om de ştiinţă. De altfel, a şi scris lucrări valoroase, inspirate din experienţa sa complexă. Crezul lui? Un detaliu, oricât de mic, poate îndruma ancheta pe o pistă potrivită. Din "bârlogul" său, organizat ca un centru de comandă, cu aparatură sofisticată, stabileşte tactici şi strategii, trimite trupele la atac sau le ordonă retragerea. E ciufut, arogant, nesuferit. Dar are calităţile unui comandant de oşti competent.

Printre cei care îl ajută pe teren este şi iubita sa, Amelia Sachs, detectiv FBI. Ea îi face legătura cu o realitate pe care n-o mai poate cunoaşte în mod direct. Echipei pe care o coordonează Rhyme i se alătură, de data aceasta, şi un poliţist chinez sub acoperire. E un prilej de a compara două tipuri de civilizaţie şi de cultură. Dar şi ocazia de a pune faţă în faţă modalităţi diferite de investigare. De pildă, chinezii preferă interogarea martorilor şi a suspecţilor; americanii sunt mai interesaţi de examinarea şi interpretarea probelor.

AVENTURILE
Sunt amintite şi episoade din istoria contemporană a Chinei: Marele Salt Înainte, Revoluţia culturală, sângeroasele represalii din Piaţa Tiananmen. Magistral e descrisă surpriza imigranţilor când se trezesc în ambianţa opulentă a "Ţării Frumoase". Nu lipsesc citatele din Confucius. Toate sunt superbe - m-am oprit doar la unul: "Să faci totul prin simplul fapt că exişti..."

Vârtejul aventurilor pe care suntem invitaţi să le aflăm te copleşeşte. Multe împuşcături, multe victime într-un New York care îşi continuă imperturbabil viaţa de metropolă strălucitoare, locuitorii având siguranţa că există cineva care veghează şi pedepseşte fărădelegea. Ca şi în jocul Wei-chi, deseori pomenit în carte, totdeauna triumfă cel mai tare. Iar cel mai tare este Lincoln Rhyme.

"Strigoiul trase la întâmplare cinci, şase focuri de armă, pentru a-i obliga pe poliţişti să rămână ghemuiţi la pământ şi să semene panică. Trase în vitrina unui magazin de bijuterii şi o nouă alarmă se adăugă zgomotelor de pe stradă, sporind vacarmul."

×
Subiecte în articol: scena crimei