Scriitorul din umbră. Scriitorul-fantomă. Unii cred că e doar o legendă. El însă există cu adevărat. Un profesionist al condeiului care scrie cărţile altora, persoane vestite, dar fără talent literar. Pentru publicul larg rămâne un necunoscut. Alţii culeg laurii gloriei. Răsplata lui e doar de natură financiară. Şi poate afişarea unui zâmbet ironic când intră într-o librărie şi vede celebrităţi oferind autografe pe cărţi pe care le-a scris el.
Cu aşa ceva se îndeletniceşte şi protagonistul din "Marioneta". Vedete rock, stele de cinema, jucători de baseball apelează la serviciile lui când doresc să-şi compună autobiografia. Ca un veritabil cameleon, acest autor care nu iese niciodată la rampă împrumută existenţe şi le prezintă credibil şi pasionant cititorilor. "A te pune în pielea altora" reprezintă o adevărată artă pentru cei care acceptă postura de "negru", rămânând anonimi.
Editorii le încurajează activitatea, fiindcă altfel producţia de carte ar scădea semnificativ. "Uitaţi-vă la lista celor mai bine vândute cărţi: aţi fi uimiţi să ştiţi cât de multe dintre ele sunt opera umbrelor..." Iată un uluitor semnal de alarmă.
Eroul lui Robert Harris din romanul "Marioneta" ar fi dus o viaţă ştearsă într-o Londră în care, din când în când, explodează bombe plasate de terorişti. Dar existenţa lui capătă o turnură neaşteptată. Agentul său literar şi o mare casă de editură îi propun să-l ajute la scrierea memoriilor sale pe Adam Lang, fost prim-ministru al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
O muncă de o lună, recompensată cu 250.000 de dolari. Deja există un manuscris, care trebuie doar cizelat. Cel care l-a compus a dispărut însă în condiţii misterioase.
Întâlnirile şi interviurile au loc pe Insula Martha's Vineyard, situată în apropiere de coasta de est a SUA, în magnifica vilă de vacanţă a unui magnat. O reşedinţă apărată cu străşnicie de paznici înarmaţi. De altfel, fostul demnitar circulă într-un automobil blindat şi însoţit de bodyguarzi. Dar cei doi n-au parte de liniştea necesară creării unei opere pentru care editorii vor plăti 10.000.000 de dolari.
Împotriva lui Adam Lang este formulată o acuzaţie gravă. El ar fi autorizat "Operaţiunea Furtuna", în urma căreia SAS a răpit patru cetăţeni britanici şi i-a livrat celor de la CIA. Aceştia i-au dus la o bază militară secretă din Europa de Est, unde au fost torturaţi. Curtea Internaţională Penală de la Haga ordonă o anchetă.
Dintr-odată, destinul lui Adam Lang îi apare scriitorului-fantomă într-o altă perspectivă. Iar la întrebarea de ce fostul premier britanic i-a sprijinit necondiţionat pe americani în războiul contra terorii primeşte zadarnic răspuns, după moartea acestuia într-un atentat.
Robert Harris este un virtuoz al genului thriller. Romanele "Vaterland" şi "Arhanghelsk", apărute şi în română, au atras deja asupra sa atenţia cititorilor de la noi. Iar recenta sa carte, "Marioneta", îi confirmă cu strălucire talentul de a crea o acţiune tensionată. Ea prezintă emoţionant cariera cenuşie a unui scriitor din umbră. E o meditaţie gravă asupra condiţiei unui astfel de condeier, care se urmăreşte ca o cavalcadă plină de peripeţii.
Totodată, acest roman - pe care Roman Polanski l-a ecranizat cu mult har şi care va fi prezentat şi la noi în luna mai - ne introduce şi în universul complicat al luptei contra terorismului. Vă ofer un pasaj la care vă invit să reflectaţi şi să răspundeţi cu toată sinceritatea la întrebarea pe care am să v-o adresez după ce-l citiţi.
"Aş spune okay atunci, o să facem două cozi la aeroporturi. La stânga vom avea cozile pentru care nu am făcut nici o verificare asupra pasagerilor, nici un fel de profilare, nici un fel de date biometrice, n-am folosit nici o informaţie obţinută prin tortură - nimic. La dreapta o să avem cozi pentru zborurile unde am făcut tot ce este posibil pentru a le face sigure pentru pasageri. După care oamenii pot hotărî singuri care avioane vor să ia" Dumneavoastră la care coadă v-aţi aşeza?
Citește pe Antena3.ro