x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Negru pe alb la Bookfest

Negru pe alb la Bookfest

26 Mai 2010   •   00:00

Salonul de Carte Bookfest îşi deschide porţile între 9 şi 13 iunie pentru toţi cei avizi de cunoaştere. Sunt aşteptaţi şi scepticii... avem zeci de mii de titluri de carte cu care să-i convingem!

Stradă. Clădiri. Autobuze. Chipuri. Telefoane şi muzică în căşti. Suntem călători grăbiţi: uităm adesea de copaci şi de cer, nu avem vreme să ne oprim. Ne grăbim să ajungem la serviciu, schiţăm zâmbete de complezenţă, bem în fugă o cafea, încercăm să păcălim traficul, să plătim facturile, să facem cumpărăturile. O goană nebună ne guvernează viaţa.

Inventăm tot felul de tehnici prin care să economisim timp. Schilodim cuvintele pentru a le face loc în ritmul nostru alert. Cumpărăm cărţi în acelaşi mod în care cumpărăm pantofi sau roşii: dacă sunt frumoase, dacă au copertă în piele, ca să dea bine în bibliotecă. În plus... le-am strica aspectul de nou dacă le-am citi, nu-i aşa? Mai bine le lăsăm acolo, oricum nu avem timp...

CĂRŢILE
Dar dacă am spune STOP? Dacă am opri pentru o secundă această agitaţie şi ne-am întoarce cu adevărat la cărţi? Cărţi vechi, noi, cărţi roase pe margine, mâzgălite, învelite, cumpărate sau împrumutate.
De la cărţi pleacă totul: idei, emoţii, descoperiri, locuri, întâmplări.

Prin ele parcă trăieşti sute de vieţi interesante, te plimbi prin lumea toată. Cărţile îţi dau TIMP pentru toate astea, nu-ţi face griji! O pagină poate fi mult mai plină decât zile întregi din viaţa ta. Cărţile au capacitatea de a opri timpul sau chiar de a-l da înapoi. Pentru că şi timpul se dă la o parte în faţa nemuritorului cuvânt scris, recunoscându-i valoarea. Cum ar fi să ne avântăm în lumea cuvintelor şi să descoperim alte universuri? Să aflăm acel mijloc de a sta de vorbă cu departele nostru, după cum spunea Constantin Noica.

×
Subiecte în articol: carte