x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nichita Stănescu, evocat anul acesta, la 80 de ani de la naştere, de Revista Contact internaţional

Nichita Stănescu, evocat anul acesta, la 80 de ani de la naştere, de Revista Contact internaţional

de Cristinel C. Popa    |    11 Oct 2013   •   20:41
Nichita Stănescu, evocat anul acesta, la 80 de ani de la naştere, de Revista Contact internaţional

Epic şi dramatic, poezii şi proză consumate noaptea, pe stomacul plin. Dar şi lansarea numărului revistei Contact internaţional dedicat în întregime lui Nichita Stănescu şi a volumului cu  traducerea poemelor sale în limba spaniolă. Alături de “Nocturna literară”, evenimentul inedit, organizat în premieră la Iaşi. Manifestări de ţinută desfăşurate recent în capitala Moldovei. Ieri, la Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” din Iaşi, a avut loc o manifestare culturală ce a făcut parte din agenda sărbătorilor Iaşilor prilejuite de prăznuirea Sfintei Parascheva. A fost vorba despre primul maraton literar “întins” pe durata unei nopţi. Evenimentul a inclus şi o degustare de vinuri, licori cu denumiri ca Epic, Liric, Dramatic ce au făcut să dispară tracul autorilor ce au citit cât se poate de destinşi din propria operă colegilor îmbujoraţi. Un eveniment deosebit ce s-a vrut şi s-a reuşit să fie caracterizat de consens, în ciuda polarizării ştiute din mediul literar. El a fost organizat de Atelierul de creaţie Athanor în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Asachi” Iaşi şi Uniunea Scriitorilor (filiala ieşeană) şi a avut ca invitat special Salonul de literatură Zero +. “Manifestarea a reunit astfel curente diferite, proză, eseu şi poesie, autori de vârste cuprinse între 16 şi 80 de ani şi care au realizat un spectacol de-a lungul multor ore ale nopţii de 10/11 octombrie în saloanele generoase ale bibliotecii”, a spus scriitorul dr. Liviu Pendefunda, unul din moderatorii evenimentului. Cu acelaşi prilej a fost lansată şi ediţia de toamnă a revistei Contact internaţional care dedică peste o sută de pagini maestrului întru poesie şi limbă românească, Nichita Stănescu. “Este singura publicaţie din România care a omagiat atât de amplu personalitatea şi opera sa la 80 de ani de la naşterea sa şi 30 de la marea trecere. Ele sunt semnate de Mihai Cimpoi, Theodor Codreanu, Gheorghe Tomozei, Radu Cârneci, Constantin Trandafir, Mihai Dinu Rachieru, Adam Puslojic, A.I.Brumaru, Ioan Holban, Liliana Scărlătescu, Catinca Agache, Liviu Pendefunda şi ilustrate cu versuri inedite, manuscrise, fotografii şi traduceri originale în spaniolă, engleză, italiană, rusă”, a spus scriitorul dr. Liviu Pendefunda.

Poezia lui Nichita Stănescu în limba spaniolă la Editura Contact internaţional

Revista, distinctă prin tematică şi prezenţă în spaţiul cultural românesc şi internaţional, prezintă, ca de obicei, în cele 260 de pagini articole, poeme, istorie şi critică literară, cronici plastice deosebit de interesante şi variate. Editura Contact international (membră APLER) a realizat în acelaşi timp prezentarea unui omagiu adus lui Nichita Stănescu prin publicarea traducerii în limba spaniolă a unui grupaj reprezentativ de poeme, intitulat “Yo no soy mas una mancha de sangre que habla” şi datorat talentului traducătorului, scriitorul Mario Castro Navarrete şi prin acordul Dorei Stănescu, fosta soţie a lui Nichita. Stanca Pintilei Jabenitan, actriţă a Teatrului Fix a realizat un emoţionant moment artistic citind din versurilor poetului ploieştean.
Revenind la maratonul de poezie recitat pe lună plină precizăm faptul că organizatorul principal - Atelierul de creaţie Athanor, înfiinţat în urmă cu patru decenii, a avut ocazia ca în seara Nocturnii, sub bagheta Julietei Carmen Pendefunda să orchestreze una din cele mai curajoase asocieri de orgolii literare în Iaşii de astăzi. Printre invitaţi amintim pe: Mario Castro Navarrete, Marius Chelaru, Constantin Coroiu, Larissa Danilov, Paul Gorban, Matei Hutopilă, Cristinel C.Popa, Cassian Maria Spiridon, Valentin Tălpălaru, Victor Ţuţuianu şi Asociaţia literară ”Păstorel”. Un reconfortant intermezzo muzical a fost realizat la ghitară de elevul Colegiului Naţional de Artă “Octav Băncilă” Florin David Dinu. Moderatorii minunatului eveniment au fost scriitorii Dan Doboş, directorul Bibliotecii “Gh. Asachi”, dr. Liviu Pendefunda, Paul Gorban şi Emanuela Ilie.


×