x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nick Cave Reloaded

Nick Cave Reloaded

de Sebastian S. Eduard    |    29 Aug 2010   •   00:00
Nick Cave Reloaded

Este cunoscut publicului comercial datorită piesei în care cântă alături de Kylie Minogue, pe care, de altfel, o ironizează în "Moartea lui Bunny Munro". Doamnelor şi domnilor, Nick Cave, din nou în calitate de romancier.

"Şi a văzut asina pe înger", romanul de debut al lui Nick Cave, a fost început în Berlinul de Vest şi publicat în 1989. "Un roman remarcabil şi surprinzător... Poate una dintre cele mai bizare creaţii literare de la «Un veac de singurătate» încoace", scrie The Atlanta Journal. Prelungire firească a lumii sumbre şi violente pe care muzicianul a construit-o în cântecele sale, cartea îmbină lirismul şi grotescul pentru a spune povestea lui Euchrid Eucrow, vlăstarul mut al unei mame beţive şi al unui tată dement, care, neiubit şi neînţeles de nimeni, îşi petrece copilăria într-un orăşel fondat de membrii unei secte aparte şi populat cu specimene bizare şi sadice, cu aerul unor personaje dintr-un desen animat coşmaresc. Bântuit de viziuni angelice nebuneşti şi obsedat de cruzimea şi carnalitatea naturii umane, Euchrid se vede în postura unui nou Mesia, chemat să răscumpere valea din ghearele ipocriziei şi ale brutalităţii, dar acţiunile sale declanşează o avalanşă de atrocităţi sângeroase petrecute într-un decor întunecat şi straniu.

"Când a scris prima carte, Nick Cave era dependent de heroină, slab ca un ogar şi posedat de mania de a îmbina stilul lui Faulkner cu atmosfera cărţilor lui Flannery O'Connor, totul condimentat cu elemente din Vechiul Testament. Se spune că, atunci când nu-şi permitea cerneala, folosea propriul sânge...", scrie The Sydney Morning Herald.

×
Subiecte în articol: carte