x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O investigaţie dificilă

O investigaţie dificilă

de George Arion    |    20 Ian 2008   •   00:00
O investigaţie dificilă

Un criminal în serie tulbură liniştea orăşelului Platte City din Nebraska. Victimele sunt copii. Ucigaşul e prins şi executat. Dar pacea nu cuprinde din nou mica urbe. Alţi băieţi dispar de la casele lor şi sunt găsiţi înjunghiaţi cu sălbăticie.

Bestie - Criminal în serie

 

Un criminal în serie tulbură liniştea orăşelului Platte City din Nebraska. Victimele sunt copii. Ucigaşul e prins şi executat. Dar pacea nu cuprinde din nou mica urbe. Alţi băieţi dispar de la casele lor şi sunt găsiţi înjunghiaţi cu sălbăticie.

 

Fiindcă, de fapt, pe scaunul electric a fost aşezat un individ care comisese doar una dintre monstruoasele crime. La indigo. Din dorinţa de a-l imita pe asasinul rămas neştiut.

În “Răul absolut”, Alex Kava dezvăluie consecinţele grave ale unei erori judiciare. O excelentă cunoaştere a modului în care se desfăşoară o anchetă îi îngăduie să scrie o carte în care sunt evidente metodele jurnalistice. În bună parte, naraţiunea sa este un articol bine documentat, relatarea e rece şi precisă, cu minime înflorituri stilistice. De altfel, autoarea s-a inspirat dintr-un caz petrecut chiar în Nebraska.

Dar Alex Kava, experimentată în thrillerul psihologic, nu rămâne cantonată în perimetrul reportajului senzaţional, care ar face ca ziarul să se vândă ca pâinea caldă. Pornind de la realitate, ea reuşeşte să păşească ferm pe tărâmul imaginaţiei. Cartea sa este, totuşi, operă de ficţiune, cu eroi de o complexitate sufletească deosebită şi de o tipologie diversă.

 

Fără control. Fermecă- torul Nick Morrelli, un playboy de provincie, este smuls din tihna unei sinecure şi face faţă cu greu situaţiei dramatice din comunitatea care l-a învestit cu funcţia de şerif. Lucrurile îi scapă de sub control, nu ştie unde să caute şi cum să caute. Una e să dai amenzi pentru exces de viteză sau să potoleşti încăierarea unor beţivani într-un bar, şi altceva înseamnă să descoperi un criminal abil. În ajutorul lui vine însă un profiler – agentul FBI Maggie O’Dell – o profesionistă remarcabilă de la Quantico, celebrul laborator de criminalistică. Ea instaurează cu autoritate o logică în investigaţiile din Platte City. Dar chiar şi cu acest sprijin preţios, cercetările sunt anevoioase. Atenţia se îndreaptă asupra multor suspecţi, care, până la urmă, se dovedesc a fi nevinovaţi. Aducerea în prim-plan a acestora nu ţine doar de o strategie menită să sporească suspansul. Cititorului nu i se întind capcane, nu e trimis dinadins pe piste false. De fapt, acesta este cursul firesc al unei investigaţii dificile, în care cei culpabili nu au cum să fie ştiuţi din primul moment. Mai ales într-o localitate nepregătită pentru astfel de evenimente atroce, cuprinsă rapid de teroare, în care părinţii nu-şi mai lasă odraslele singure pe străzi şi se baricadează în case la lăsarea nopţii.

 

Scriitoarea. Alex Kava are o biografie interesantă. A crescut în mediul rural din Silver Creek, Nebraska, şi a visat de mică să devină scriitoare. Părinţii însă nu i-au încurajat pasiunea – până şi lectura o socoteau o pierdere de timp. În adolescenţă, Kava a scris scurte povestiri pe spatele calendarelor, pe care le citea doar fratelui ei şi le ţinea ascunse într-o cutie de pantofi sub pat!

Kava construieşte cu o răbdare ieşită din comun. Adună cu minuţie detaliu după detaliu, iar din aglomerarea lor se ajunge la adevăr. Deşi profund interesată de cursul sinuos al anchetei, autoarea nu uită să-şi înzestreze eroii cu biografii interesante. Detectivei Maggie i se consemnează neînţelegerile cu soţul ei, jurnalistei Hamilton, căreia i s-a oferit şansa de a avansa în carieră, prezentând în Omaha Journal. Uluitoarele crime îi sunt înregistrate tribulaţiile provocate de către un divorţ dureros, iar şerifului i se inventariază cuceririle amoroase. Desigur, nici criminalul nu e înfăţişat ca un simplu ins, însetat să verse sânge. El face din omorurile sale un veritabil ceremonial, plasează în locurile potrivite probe care îi incriminează pe alţii, are o dibăcie ieşită din comun de a scăpa din toate cursele care i se întind. Cuprins de o nebunie care îl bântuie din primii ani de viaţă, el îşi închipuie că are o misiune divină – aceea de a-i elibera de răul absolut pe copiii pe care îi ucide şi de a-i transforma în martiri. Alex Kava abordează cu măiestrie acest caz de demenţă care, din păcate, îi bântuie pe unii dintre semenii noştri şi care îi transformă în nişte bestii bolnave.

 

A fost tradusă în 22 de ţări

Pentru a merge la colegiu, Kava a lucrat într-un spital, adunând şi sterilizând ustensilele folosite la operaţii sau la morgă. A absolvit colegiul St. Mary din Omaha cu “magna cum laudae”, cu un masterat în artă şi limbă engleză.

După absolvire a avut mai multe slujbe, cele mai multe legate de reclame şi marketing. Din 1996 s-a dedicat mai mult scrisului. Este membră a “Mistery Writers of America”. Scrierile sale au fost traduse în 22 de ţări şi s-au vândut în peste trei milioane de exemplare. “Alex Kava reuşeşte să creeze de fiecare dată romane pline de suspans, iar personajul Maggie O’Dell este, probabil, unul dintre cele mai interesante pe care le veţi întâlni vreodată”, notează Washington Post Book World. Are un stil de a scrie mai mult decât interesant: “A doua crimă a fost mult mai simplă, un motan vagabond pe care îl pescuise părintele Daniel. Spre deosebire de el, motanul a primit casă şi masă fără să aibă nimic de plătit. Un motiv suficient, poate, pentru a-l omorî”.

×
Subiecte în articol: scena crimei kava