În ziua de 14 august 1984, trei copii - Germaine Elinor Rowan, Adam Robert Ryan şi Peter Joseph Savage - dispar în pădurea de lângă orăşelul Knocknaree, la câţiva kilometri de Dublin. Cercetările pe care le întreprinde Poliţia, împreună cu părinţii disperaţi şi mulţi voluntari localnici, duc la descoperirea doar a lui Adam.
Zgâriat, plin de sânge, înspăimântat, acesta nu poate contribui cu nimic la continuarea cu succes a investigaţiei: memoria lui s-a blocat. Astfel începe "Pădurea", excelentul şi pasionantul roman al scriitoarei irlandeze Tana French. După 20 de ani, îl regăsim pe supravieţuitorul misterioasei întâmplări ca detectiv la Brigada de Omucideri din localitatea natală. Acum i se spune Bob Ryan şi nimeni nu-l bănuieşte a fi acel băieţel traumatizat de odinioară. După propria mărturisire, nu a devenit poliţist pentru a elucida enigmele din trecutul său. Pur şi simplu, e însetat să-i demaşte pe cei care atentează la vieţile oamenilor. Dar întâmplarea îl aduce chiar în preajma locurilor unde s-au sfârşit tovarăşii săi de jocuri. Cadavrul unei fetiţe de 12 ani este găsit pe un şantier arheologic de la marginea pădurii. În mod firesc, Ryan se întreabă dacă evenimentul din 2004 are vreo legătură cu cel la care a fost martor. E oare vorba despre un ucigaş în serie care a început să se manifeste din nou?
Zbucium
Ca printr-un miracol, frânturi de amintiri încep să-l asalteze. El evocă acele clipe magice în care, împreună cu Germaine şi Peter, se plimbau cu bicicleta, se dădeau într-un leagăn confecţionat dintr-o anvelopă sau se aventurau printre copacii falnici. Partenera sa, Cassie Madox, îi cunoaşte povestea şi încearcă să-l ajute în efortul de a-şi recupera trecutul. Tana French alternează admirabil secvenţe de altădată cu cele din prezent, astfel încât palpitantă este nu numai anchetarea morţii fetiţei, dar şi dezvăluirea zbuciumului din sufletul mutilat al protagonistului.
Episodul din 1984 rămâne sub pecetea tainei. însă lumina care se face în legătură cu cazul din 2004 lasă perplex şi pe cineva familiarizat cu multe profiluri de asasini. Autoarea irlandeză a izbutit să creeze o reprezentantă a Răului care provoacă fiori, fiind aidoma faimoasei Milady, eroina lui Alexandre Dumas - intrigantă, mincinoasă, jucând în permanenţă teatru, de o cruzime feroce. Deşi în vârstă de numai 18 ani, diabolicul personaj are capacitatea de a-i manipula pe toţi cei pe care îi cunoaşte şi de a-i împinge pe căile fărădelegii, pe unul dintre ei transformându-l în asasin.
Destinele.
"Pădurea" nu este un simplu thriller cu detectivi şi criminali. Naraţiunea aceasta ridică puţin vălul şi de pe istoria actuală a Irlandei, în care se întâlnesc politicieni corupţi, dezvoltatori imobiliari veroşi, poliţişti dornici de parvenire. E o societate în care au loc drame de familie răscolitoare, de multe ori ascunse din pricina pudibonderiei din unele colectivităţi. De aceea, multe destine sunt frânte, iar lipsa de comunicare între generaţii îşi pune o amprentă urâtă asupra viitorului unor nevinovaţi. Magistrale analize psihologice, descrieri de comportamente care te oripilează, amestecarea multor piste, dintre care unele, chiar dacă nu duc nicăieri, au un tâlc bine precizat, contribuie la o reuşită romanescă de zile mari. Dar cele mai impresionante pagini ale cărţii rămân tot cele dedicate pădurii de la Knocknaree, cu secretele ei din vremuri imemoriale, imposibil de pătruns.
"Vă atrag atenţia să nu uitaţi nici o clipă că sunt detectiv. Relaţia noastră cu adevărul este fundamentală, deşi imperfectă, refractând nedesluşit ca sticla crăpată. Adevărul este esenţa carierei noastre, scopul fiecărei mutări pe care o facem; îl urmărim folosindu-ne de strategii construite minuţios din minciuni, omisiuni şi toate formele de înşelăciune. Adevărul este cea mai dorită femeie din lume, în timp ce noi, detectivii, suntem amanţii cei mai geloşi, care anihilăm din reflex orice individ care-i aruncă cea mai neînsemnată ocheadă."
Citește pe Antena3.ro