x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Poveşti de dragoste pentru adolescenţi 

Poveşti de dragoste pentru adolescenţi 

de Maria Coman    |    21 Mai 2021   •   19:21
Poveşti de dragoste pentru adolescenţi 

Adolescenţii percep altfel dragostea, cu mai multă înflăcărare, probabil. Iar mai jos voi vorbi despre câteva poveşti de dragoste scrise special pentru ei, care îi trec însă şi prin provocările vieţii. 

Fântânile tăcerii dezvăluie o poveste de dragoste tulburătoare, ce se desfăşoară în Spania anului 1957, sub conducerea dictatorială a generalului Francisco Franco. Daniel Matheson, un tânăr texan de optsprezece ani, pasionat de fotografie, își însoțește părinții la Madrid, în încercarea de a cunoaște mai bine țara natală a mamei lui. Aici o întâlnește pe Ana, o tânără a cărei familie a suferit cumplit din pricina regimului și care încearcă să fugă de trecut. Dragostea lor le va pune în pericol libertatea, viitorul și viața. Inspirată din realitatea cutremurătoare prin care a trecut Spania, Fântânile tăcerii vorbește despre pierderi, teamă, curaj, familie, dar mai ales despre iubire. 

Grace este o adolescentă cu inima frântă, care a supraviețuit unui accident cumplit, însă iubitul ei, nu. Tânăra nu se poate desprinde de trecut, pentru că se învinovățește și nu vrea să accepte natura întâmplătoare a destinului. E excentrică, ciudată și încăpățânată, nu e tiparul de fată populară din liceu. Dar tocmai aceste lucruri îl fac pe Henry, băiatul bun și tocilar al școlii, s-o observe, și nu doar o observă, ci se și îndrăgostește iremediabil de ea. Băiatul vrea să facă tot ce poate să o salveze pe Grace și își asumă riscul de a suferi așa cum nu a mai făcut-o niciodată. Printre cele mai frumoase cărți de dragoste pentru adolescenți, Inimi chimice este o poveste despre trăirile și fiorii primei iubiri, despre emoțiile copleșitoare care transformă o zi obișnuită într-una minunată și plină de magie. Cartea vorbește despre tot ce înseamnă iubirea, fără a o pune pe vreun piedestal, ci ca un factor important în viața fiecăruia, o treaptă importantă pe drumul spre maturizare.

Fulgi de iubire începe cu  o furtună puternică de zăpadă, care transformă orășelul Gracetown într-un refugiu romantic și schimbă viața a trei adolescenți, atunci când le scoate în cale dragostea. O fată ghinionistă al cărei tren rămâne înzăpezit în drum spre bunici, un băiat ce înfruntă viscolul pentru a se întâlni cu prietenii săi și o fată cu inima frântă, care își vopsește părul în roz și visează să fie îngerul cuiva. Cartea  pune la un loc trei  poveşti de dragoste  pentru adolescenți, scrise de autori diferiți, fiecare poveste fiind conectată cu următoarea pentru a oferi imaginea completă a evenimentelor. Un tablou fermecat, care prezintă în final o poveste întregită cu iubire, regăsire și fericire. Fiecare personaj are de făcut o alegere și descoperă o lecție de viață importantă.

Toate acele locuri minunate spune povestea lui Violet și a lui Finch, doi adolescenți care se luptă să facă față traumelor. Violet încearcă din răsputeri să treacă peste tragedia pierderii surorii sale, în timp ce Finch se confruntă de mulți ani cu depresia. Cei doi se întâlnesc într-un mod cu totul neașteptat și se salvează reciproc, apoi se îndrăgostesc. Acest lucru îi va face să ducă o luptă cu propria persoană și să se convingă reciproc că viața merită trăită. Cu un realism surprinzător, Toate acele locuri minunate îți arată, fără menajamente, impactul pe care depresia, criza de identitate, lipsa respectului de sine și bullying-ul le pot avea asupra  adolescenților. Totul pe fundalul unei povești de iubire născute din suferință, descoperiri și aventură.

Adolescenta de șaisprezece ani Mia Jenrow a visat dintotdeauna să ajungă o mare balerină, iar acum visul ei pare mai aproape ca oricând: primește șansa de a de a petrece o vară de vis la Paris, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai exclusiviste școli de dans din lume. Dar Parisul îi rezervă surprize nebănuite și i-l scoate în cale pe Louis, un tânăr francez fermecător și fiul celei mai stricte profesoare de balet, care se oferă să-i fie ghid turistic. Mia va descoperi destul de repede de ce se spune că la Paris dragostea plutește în aer. Pe străduțe fermecătoare și printre arome delicioase de patiserie, Sărutări şi croissants dezvăluie o frumoasă poveste de dragoste, care nu duce lipsă de întâmplări pline de aventuri și mistere. 

Şi, ultima recomandare ar fi Pe urmele Flăcării. Zafira este Vânătorul, o fată de șaptesprezece ani, obligată să se deghizeze în bărbat, pentru a-i fi recunoscute meritele. Nasir este un băiat de douăzeci de ani, supranumit Prințul Morții, care nu iese din cuvântul tatălui, sultanul, iar armele îi sunt singurii aliați. Drumurile celor doi se intersectează într-o călătorie plină de pericole și sunt nevoiți să lupte cu un rău străvechi, care se trezește la viață. Dragostea care se naște între cei doi evoluează încet, dar sigur și se dovedește a fi cea mai puternică armă împotriva răului. Întâmplările din roman au loc în fermecătoarea și teribila veche Arabie, care te învăluie în mrejele sale și îți dezvăluie peisaje fantastice. Povestea vorbește despre descoperirea dragostei acolo unde te aștepți mai puțin, despre cum să înveți să ierți și să găsești curajul să lupți pentru lucrurile în care crezi.





 

×