x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Răsfățuri literare. ​​​​​​​9 cărți ale vacanței de iarnă

Răsfățuri literare. ​​​​​​​9 cărți ale vacanței de iarnă

de Florian Saiu    |    04 Ian 2024   •   06:45
Răsfățuri literare. ​​​​​​​9 cărți ale vacanței de iarnă

Ați completat deja fișa la „Bibliotecă”? Nu? Atunci, țineți cont de următoarele recomandări de lectură (alese cu inima deschisă și cu mintea antrenată). N-aveți nimic de pierdut. Dimpotrivă.

1. Cartea formei și a vidului

Women’s Prize for Fiction, 2022

Autoare: Ruth Ozeki

Editura: Curtea Veche, 2023

Traducere: Edith Negulici

După moartea tatălui său, Benny Oh, un băiat de treisprezece ani, începe să audă voci care aparțin lucrurilor din casă – un adidas, o decorațiune de Crăciun stricată, o frunză de salată ofilită. Nu înțelege ce-i spun lucrurile, dar le simte tonul și emoția – unele sunt blânde, ca un murmur plăcut, altele sunt furioase ori pline de durere. Când mama lui, Annabelle, cedează tot mai mult în fața suferinței, vocile cresc în intensitate. Căutând refugiu în liniștea unei mari biblioteci publice, unde obiectele sunt bine-crescute și știu să vorbească în șoaptă, Benny descoperă o lume nouă și bizară, învățând să pună întrebările importante, să asculte lucrurile care contează cu adevărat și să-și găsească propria voce în multitudinea de voci din jurul lui.

Deopotrivă o critică a societății de consum, o profundă introspecție în natura umană și o meditație despre compasiune, maturizare și puterea cărților, romanul are multiple chei de lectură.

2. Maniunea

Autor: Narine Abgarian

Premiul Bolșaia Kniga, 2021

Editura: Frontiera, 2023

Traducere: Anca-Irina Ionescu

Două fetițe de unsprezece ani, Maniunea și Narine, se cunosc la corul școlii, în timpul unui spectacol la care scena se prăbușește, iar fetele se trezesc îngrămădite una peste alta. În sperietura momentului, Maniunea făcuse pipi pe ea, iar Narine înțelege că, pentru ca între două fete să se înfiripeze o prietenie pentru tot restul vieții, câteodată pur și simplu este nevoie ca una să facă pipi pe cealaltă. Împreună, Maniunea și Narine trec prin cele mai amuzante întâmplări la școală și acasă, supravegheate îndeaproape de formidabila bunică Ba. 

„Maniunea este o poveste despre un orășel sovietic izolat, departe de orice capitală, și despre locuitorii acestuia. Despre modul în care, cu toate lipsurile oribile și restricțiile de tot felul, oamenii au dobândit înțelepciunea de a trăi și de a se bucura de viață. Maniunea este o carte pentru copii deveniți adulți. Pentru cei care la treisprezece, ca și la șaizeci de ani, cred în bine și privesc zâmbind spre viitor. Maniunea este declarația mea de dragoste nesfârșită pentru rudele mele, pentru cei dragi și pentru orașul în care am avut norocul să mă nasc și să cresc. Lectură plăcută, prieteni!” - Narine Abgarian

3. Vârtej în reluare

Autor: Péter Demény

Editura: Curtea Veche, 2023

Traducere: Koksis Francisko

Cu o voce tulburătoare din prezent, dar hotărât să arunce puțină lumină asupra trecutului, în încercarea sisifică de a-și înțelege viața, Imre își deapănă multele suferințe și puținele bucurii ale copilăriei, drumul anevoios către maturitate, relația cu membrii familiei și cu cei din jur, aventura extraconjugală cu o colegă de redacție, care, în ciuda pasiunii mistuitoare, sfârșește abrupt în urma unui avort dureros. Iar toate aceste amintiri și sentimente încă pline de forță par să se înfășoare în vălul greu al misterului, al neînțelesului, pe măsură ce Imre, acum adult trecut de prima tinerețe, își dă seama că scrisul nu reușește să-i aducă izbăvirea atât de dorită, ci este cel mult instrumentarul simplu al unei confesiuni.

4. Sentința

Carte distinsă cu Premiul Pulitzer

Autoare: Louise Erdrich

Editura: Curtea Veche, 2023

Traducere: Andreea Florescu

Tookie e forțată să privească în interiorul ei pentru a-și înțelege propriul trecut și a-și ispăși greșelile. Condamnarea la integrarea într-o cultură înlocuitoare, care doar se vrea înfloritoare, se plătește scump. Într-o societate dominată de ură și cruzime, personajele din „Sentința” se regăsesc și supraviețuiesc prin iubire, prietenie, cărți, familie și moștenire culturală. Lupta pentru păstrarea propriei memorii și identități nu e ușoară, însă resentimentele și disperarea fac loc în cele din urmă compasiunii și solidarității.

Carte finalistă la Women's Prize for Fiction 2022.

Autoare recompensată cu Premiul Pulitzer (2021).

5. Gödel, Escher, Bacho

Carte distinsă cu Premiul Pulitzer

Autor: Douglas R. Hofstadter

Editura: Humanitas, 2023

Traducere: Corina Tiron

„Despre ce este, de fapt, această carte, Gödel, Escher, Bach: Brilianta Ghirlandă Eternă, cunoscută de obicei după acronimul său, «GEB»? În librării, GEB poate fi întâlnită pe rafturile celor mai diverse secţiuni, între care nu doar matematică, ştiinţe generale, filozofie şi ştiinţe cognitive (ceea ce are sens), dar şi religie, ocultism sau Dumnezeu mai ştie ce. De ce e atât de greu de înţeles cu ce se ocupă această carte? Cu siguranţă nu e vorba doar de lungimea ei. Nu, lucrul acesta se datorează în parte faptului că GEB explorează, şi nu doar într-un mod superficial, un ansamblu atât de eterogen de subiecte – fugi şi canoane, logică şi adevăr, geometrie, recursivitate, structuri sintactice, natura sensului, budismul zen, paradoxuri, creier şi minte, reducţionism şi holism, colonii de furnici, reprezentări mentale şi concepte, traducere, computere şi limbaje de programare, ADN, proteine, cod genetic, inteligenţă artificială, creativitate, conştiinţă şi liber arbitru – uneori chiar şi artă şi muzică, dintre toate lucrurile! –, încât multora li se pare imposibil să îi localizeze tema centrală. GEB este o încercare foarte personală de a argumenta cum este posibil ca fiinţele animate să apară dintr-o materie inanimată. Ce este sinele şi cum poate apărea un sine din ceva la fel de lipsit de sine ca o piatră sau o baltă de noroi?” - Douglas R. Hofstadter

6. Ce-ar fi fost dacă…

Autor: Robert L. Leahy

Editura: Trei, 2023

Traducere: Radu Filip

Cu toții ne trezim uneori năpădiți de regrete și păreri de rău, iar de aici nu mai e decât un pas până la autoculpabilizare, dezamăgire și ruminații despre șansele ratate, despre „ce-ar fi fost dacă...”. Inspirată de experiența terapeutică și de cercetările de psihologie cognitivă, cartea de față ne ajută (sper!) să depășim blocajele cauzate de regrete și resemnare și să luăm decizii responsabile, realiste, transformatoare.

7. Cum să-ți reinventezi viața

Autori: Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko

Editura: Trei, 2023

Traducere: Ruxandra Rădulescu

Autorii acestei cărți, specialiși în psihoterapia cognitivă, te susțin să identifici cele 11 „capcane mentale” asociate cu diversele comportamente distructive și cu imaginea negativă de sine. Pe baza unor studii de caz, a unor chestionare de autoevaluare, dar mai ales a unor tehnici bazate pe controlul emoțiilor, gândurilor și comportamentelor, ai putea învăța cum să „spargi” ciclul reacțiilor autodistructive și cum să te bucuri de o viață împlinită, evitând „capcanele” vieții - de la sentimentul de abandon și de la dependență, până la excluderea socială, deprivarea emoțională, eșec și vulnerabilitate. Amin!

8. Outlive

Dr. Peter Attia

Editura: Lifestyle Publishing, 2023

Traducere: Andreea Călin

Citind „Outlive”, ai putea descoperi:

- de ce analizele anuale de colesterol nu sunt suficiente pentru a evalua riscul real de infarct;

- că este posibil să suferim de o boală a ficatului extrem de comună, care poate fi un precursor al bolilor cronice ale bătrâneții;

- de ce ar trebui să uităm de „diete” și să ne concentrăm pe biochimia nutrițională, folosind tehnologia pentru a ne individualiza alimentația;

- motivul pentru care activitatea fizică este cel mai puternic medicament al longevității;

- de ce ignorarea sănătății emoționale poate anula eforturile de menținere a sănătății fizice.
Durata vieții și starea de sănătate sunt mult mai maleabile decât credem. Putem să trasăm o cale diferită pentru viața noastră, una în care fiecare deceniu să fie mai bun decât cel precedent.

9. Luna a apus

Autor: John Steinbeck

Premiul Nobel pentru Literatură, 1962

Editura: Polirom., 2023

Traducere: Ona Frantz

Ocupat de trupele inamice, un orăşel liniştit ajunge să se confrunte, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nu numai cu răul venit din afară, ci şi cu trădarea născută în sânul acestei comunităţi strânse. Steinbeck dă la iveală în acest roman adevăruri profunde, adesea tulburătoare, despre război, dar şi despre natura umană. Această „celebrare a durabilităţii democraţiei”, cum o descrie autorul însuşi, a avut un impact extraordinar ca propagandă a Aliaţilor în ţările ocupate de nazişti. În ciuda eforturilor Axei de a interzice romanul (în Italia fascistă până şi faptul de a te afla în posesia unui exemplar era pedepsit cu moartea), Luna a apus a fost tradus în secret în franceză, daneză, olandeză, suedeză, germană, italiană şi rusă, astfel că sute de mii de copii circulau în Europa, făcând din el de departe cel mai popular text de propagandă din timpul ocupaţiei.

Puţine opere literare din epocă au demonstrat cu atâta succes puterea ideilor în faţa oţelului rece şi a forţei brute. Rolul jucat de roman în ridicarea moralului norvegienilor i-a adus lui Steinbeck numeroase elogii şi medalia Crucea Libertăţii Regele Haakon al VII-lea. Romanul a fost adaptat chiar de autor pentru scenă în 1942 şi ecranizat în 1943.

×
Subiecte în articol: John Steinbeck