Salman Rushdie a fost atacat de 10 ori cu un cuțit, în timpul unui eveniment la New York, din august 2022, de către Hadi Matar, acuzat pentru tentativă de omor. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital, unde a stat internat timp de 6 săptămâni. În urma agresiunii și-a pierdut vederea la un ochi.
Acesta spune, într-un interviu pentru The New Yorker, că este norocos și recunoscător că a supraviețuit.
"Am fost şi mai bine. Dar, având în vedere ceea ce s-a întâmplat, nu sunt chiar atât de rău. Rănile mari s-au vindecat, în esenţă. Simt cu degetul mare, cu arătătorul şi cu jumătatea inferioară a palmei. Fac multă terapie la mână şi mi se spune că mă descurc foarte bine. Pot să mă ridic şi să mă plimb. Când spun că sunt bine, vreau să zic că există părţi din corpul meu care au nevoie de verificări constante. A fost un atac colosal".
Totodată, Rushdie spune că a rămas cu traume psihice. "PTSD există. Mi se pare foarte, foarte greu să scriu. Mă aşez să scriu şi nu se întâmplă nimic", a spus scriitorul.
"Mereu am încercat să nu adopt rolul unei victime", mai spune acesta.
El a primit mai multe amenințări cu moartea după publicarea, în 1988, a romanului "Versete satanice", care a stârnit furia islamiștilor. Timp de circa un deceniu a trebuit să se ascundă de extremiștii musulmani care l-au acuzat de insultarea profetului Mahomed. În anul 2000 s-a mutat la New York.
Ayatollanul Ruhollah Khomeini al Iranului a emis o fatwa prin care a cerut asasinarea sa și a oferit o recompensă de 3 milioane de dolari. Tawa mai este și astăzi în vigoare deși autoritățile din Iran s-au distanțat de acest decret.
Ultimul său roman, "Victory City", a fost terminat înainte de atac şi apare pe piață în zilele următoare. Acțiunea cărții se desfășoară în sudul Indiei, în secolul XIV.
"Întotdeauna am crezut că operele mele sunt mai interesante decât viaţa mea. Din păcate, lumea pare să nu fie de acord", a afirmat Rushdie.
El este foarte critic la adresa autorităților de la New Delhi.
"Guvernul Nerendra Modi este foarte popular. Are un sprijin uriaş. Şi asta îi face să scape de orice, să creeze acest stat foarte autocratic, care este aspru cu minorităţile. Este fantastic de opresiv pentru jurnalişti. Oamenilor le este foarte frică. Devine din ce în ce mai dificil să îl numeşti democraţie", a mai spus acesta.