x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Salman Rushdie povestește pentru prima oară despre atacul din 2022: "Mereu am încercat să nu adopt rolul unei victime"

Salman Rushdie povestește pentru prima oară despre atacul din 2022: "Mereu am încercat să nu adopt rolul unei victime"

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   18:00
Salman Rushdie povestește pentru prima oară despre atacul din 2022: "Mereu am încercat să nu adopt rolul unei victime"
Sursa foto: Hepta

Scriitorul britanic de origine indiană, Salman Rushdie, a povestit pentru prima oară despre atacul din 2022, când a fost atacat cu un cuțit de un tânăr extremist islamic, scrie bbc.

Salman Rushdie a fost atacat de 10 ori cu un cuțit, în timpul unui eveniment la New York, din august 2022, de  către Hadi Matar, acuzat pentru tentativă de omor. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital, unde a stat internat timp de 6 săptămâni. În urma agresiunii și-a pierdut vederea la un ochi. 

Acesta spune, într-un interviu pentru The New Yorker, că este norocos și recunoscător că a supraviețuit.

"Am fost şi mai bine. Dar, având în vedere ceea ce s-a întâmplat, nu sunt chiar atât de rău. Rănile mari s-au vindecat, în esenţă. Simt cu degetul mare, cu arătătorul şi cu jumătatea inferioară a palmei. Fac multă terapie la mână şi mi se spune că mă descurc foarte bine. Pot să mă ridic şi să mă plimb. Când spun că sunt bine, vreau să zic că există părţi din corpul meu care au nevoie de verificări constante. A fost un atac colosal".

Totodată, Rushdie spune că a rămas cu traume psihice. "PTSD există. Mi se pare foarte, foarte greu să scriu. Mă aşez să scriu şi nu se întâmplă nimic", a spus scriitorul. 

"Mereu am încercat să nu adopt rolul unei victime", mai spune acesta.

El a primit mai multe amenințări cu moartea după publicarea, în 1988, a romanului "Versete satanice", care a stârnit furia islamiștilor. Timp de circa un deceniu a trebuit să se ascundă de extremiștii musulmani care l-au acuzat de insultarea profetului Mahomed. În anul 2000 s-a mutat la New York. 

Ayatollanul Ruhollah Khomeini al Iranului a emis o fatwa prin care a cerut asasinarea sa și a oferit o recompensă de 3 milioane de dolari. Tawa mai este și astăzi în vigoare deși autoritățile din Iran s-au distanțat de acest decret. 

Ultimul său roman, "Victory City", a fost terminat înainte de atac şi apare pe piață în zilele următoare. Acțiunea cărții se desfășoară în sudul Indiei, în secolul XIV. 
 "Întotdeauna am crezut că operele mele sunt mai interesante decât viaţa mea. Din păcate, lumea pare să nu fie de acord", a afirmat Rushdie.

El este foarte critic la adresa autorităților de la New Delhi. 
"Guvernul Nerendra Modi este foarte popular. Are un sprijin uriaş. Şi asta îi face să scape de orice, să creeze acest stat foarte autocratic, care este aspru cu minorităţile. Este fantastic de opresiv pentru jurnalişti. Oamenilor le este foarte frică. Devine din ce în ce mai dificil să îl numeşti democraţie", a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: ssalman rushdie versete satanice atac