Unii scriitori recurg la mijloace de promovare deosebit de ingenioase. Unul dintre aceştia este britanicul Adam Blake. Se zice că nimeni nu-i cunoaşte identitatea reală. Înconjurându-se de mister, a reu[it să stârnească multă vâlvă şi să vândă milioane de exemplare din cărţile sale.
"Codul blestemat" continuă acţiunea dintr-un alt roman al autorului, "Evanghelia după Iuda" (prezentat în această rubrică). Este vorba despre aceia[i indivizi ciudaţi, constituiţi într-o sectă secretă care îşi duce viaţa în subterane din diverse locuri ale planetei. Ei au descoperit textul integral al "Evangheliei după Iuda" – fragmente din ea se găsiseră printre celebrele manuscrise de la Marea Moartă. Scrierea modifică tot ce ştiam din Noul Testament despre sfârşitul lui Iisus şi-l înfăţişează pe Iuda Iscarioteanul într-o nouă perspectivă. El l-ar fi trădat pe Fiul Domnului la cererea acestuia, pentru ca astfel să-şi împlinească misiunea divină, de a muri şi de a învia. În schimb, celui care avea să devină cel mai hulit dintre ucenicii Nazariteanului, i s-a promis că urmaşii lui vor stăpâni Pământul după trei milenii de a[teptare. Bineînţeles, taina trebuia păstrată cu străşnicie.
Organizaţi după principii militare şi religioase, ei aşteaptă cu înfrigurare îndeplinirea profeţiei. Învaţă să lupte şi să asasineze, nutrind un profund dispreţ pentru oamenii obişnuiţi. Nu ezită să-i suprime pe cei care le află locaţiile unde se ascund. Unii dintre ei colindă oraşele lumii pentru a aduce veşti celor rămaşi în ascunzişurile de sub pământ şi îndeplinesc, fără crâcnire, sarcini periculoase.
Dar această organizare e doar în aparenţă perfectă. Unii membri interpretează într-o manieră personală credinţa din vechime şi pregătesc un măcel general, pentru a stârpi seminţia omenească. Apariţia unor facţiuni îi pune în primejdie pe cei care se consideră a fi din tribul lui Iuda, predestinaţi unui destin măreţ.
Totul porneşte de la furtul dintr-o bibliotecă a unei cărţi vechi scrise de un autor obscur. Lucrarea acestuia, adăpostită în depozitele de la British Museum, – "Glasul Trâmbiţei Vesteşte Judecata de Apoi" – anunţă, în cuvinte sibilinice, Apocalipsa. Într-adevăr, unele evenimente de pe glob acreditează apropierea acesteia. Dar e vorba de manifestarea forţei divine sau de acţiunile unui scelerat?
Heather Kennedy, fostă detectiv-sergent în cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra, Divizia Crimă Deosebit de Gravă şi Organizată, iniţiază o investigaţie de proporţii, fără a avea o autorizaţie oficială. O anchetă în care află multe adevăruri cutremurătoare şi care duce, în final, la eliminarea unui criminal dement. Acesta plănuise un atentat de proporţii asupra Manhattanului, vizând omorârea unui milion de locuitori.
Adam Blake e un bun creator de suspans. În thrillerul său religios abundă scenele cu filaje, urmăriri de maşini, cu omucideri şi clădiri aruncate în aer. Succesiunea aceasta de fapte atroce devine, însă, obositoare la un moment dat, şi transferă intriga într-un plan complet neverosimil. Încă o dată se dovedeşte că tot ce e prea mult strică.
Şi totuşi, există cititori pe care îi încântă un astfel de tip de naraţiuni şi cumpără, în continuare, cărţile lui Adam Blake.
CITAT
"Se uită în jos, la pieptul său – la gaura mică ce se ivise acolo, ca un misterios semn de punctuaţie. I se oprise direct în inimă. Din negru a devenit roşu şi sângele a ţâşnit pe acolo."