Sub genericul „Să descoperim femeile din cărţi!” a avut loc miercuri seară ediţia inaugurală a proiectului Academia Boemă, având-o ca primă invitată pe scriitoarea Nora Iuga. Nici nu se putea un loc mai potrivit de întâlnire decât Cafe Boheme, situată în centrul Bucureştiului. Iniţiator al evenimentului a fost Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, SNSPA, iar gazdele – Andreea Molocea şi Miruna Vlada. Organizatorii au explicat de unde a plecat ideea acestui concept: de la faptul că trăim cu sentimentul că nu avem modele feminine veritabile, ci doar femei-obiect, când, de fapt, ţine de noi să alegem adevăratele valori pe care le avem în jurul nostru. „Ne propunem astfel ca o dată pe lună să invităm la o cafea câte o femeie care s-a remarcat în domeniul său, care ne inspiră şi în faţa căreia să reînvăţăm să facem exerciţii de recunoştinţă şi apreciere.”
De o astfel de apreciere s-a bucurat şi Nora Iuga: sala a devenit neîncăpătoare, invitaţii i-au ascultat, vrăjiţi, fiecare cuvânt, fiecare poveste, unii chiar şi-au luat notiţe, fascinaţi de lecţiile de viaţă oferite de celebra poetă, romancieră şi eseistă. Şi fiindcă a fost o întâlnire neconvenţională, cei care n-au mai găsit locuri au stat ori în picioare, ori aşezaţi turceşte pe podea. Deşi distinsa scriitoare a spus că are emoţii şi că i se pare că vine de pe altă planetă, seara a fost una mai mult decât relaxantă. S-a intrat direct în subiect, mai ales că şi Nora a declarat că-i place „coup de foudre”. A fost provocată imediat la discuţii şi ne-a încântat povestind despre copilărie, feminitate, erotism, ficţiune,
2 Mai, căsnicie, bătrâneţe, Berlin, Bucureşti, dragoste. Amintirile care i-au provocat cele mai adânci nostalgii au fost cele din copilărie, din prima tinereţe, când ne loveşte „prima îndrăgostire fără obiect”, din viaţa alături de regretatul său soţ, poetul George Almosnino, dar şi cele legate de lumea boemă a Bucureştiului de dinainte de dictatură. Astfel, publicul a încercat să o cunoască pe femeia Nora Iuga prin intermediul scriitoarei Nora Iuga (pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino). Fragmentele din „Hai să furăm pepeni”, în lectura autoarei, i-au captivat, de asemenea, pe ascultători. În concluzie, a fost acel gen de întrevedere de la care nu-ţi vine să mai pleci.