x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Secretele unor artiști celebri

Secretele unor artiști celebri

de Maria Coman    |    04 Sep 2020   •   18:13
Secretele unor artiști celebri

Biografiile celebrităților ne fac adesea să descoperim că în spatele unor personaje strălucitoare se află problemele oamenilor obișnuiți. Mulți provin din familii sărace, alții suferă de boli incurabile și mai au de gestionat și problema succesului, ceea ce nu este întotdeauna ușor.

 ELTON JOHN este cel mai longeviv și mai de succes cântăreț și compozitor al tuturor timpurilor. Viața lui este extraordinară, după cum o arată cele șapte decade (deocamdată) pline de suișuri și coborâșuri. Cu propriile cuvinte și cu bine cunoscuta sinceritate, acum ne împărtășește povestea sa – fiecare moment, fie el amuzant sau dureros.

Ne spune adevărul despre copilăria sa din Pinner, o suburbie londoneză, și despre relația dificilă cu părinții săi. Reginald Dwight, pe numele primit la botez, a fost un puști timid, cu visuri atunci puțin probabile de a deveni o celebritate pop. Dar la 23 de ani a dat primul concert în America, în fața unui public vrăjit pur și simplu, îmbrăcat cu o salopetă galben-deschis și un tricou plin de stele și încălțat cu ghete cu aripi. Elton John a urcat pe scenă, iar lumea muzicală nu a mai fost niciodată la fel.

 

Eu este plină de dramă, de la refuzul timpuriu al pieselor făcute în colaborare cu compozitorul Bernie Taupin la statutul amețitor de superstar aflat în topul clasamentelor, de la prietenia cu John Lennon, Freddie Mercury și George Michael la dansurile disco împreună cu membrii Queen, de la tentativele de suicid la o dependență secretă de droguri, care l-a ținut prizonier peste un deceniu. Elton scrie cu foarte mare pasiune despre perioada de dezintoxicare și despre lansarea AIDS Foundation. Povestește despre cum și-a găsit adevărata dragoste alături de David Furnish, despre vacanțele petrecute cu Versace și despre momentul pe care l-a susținut la funeraliile prințesei Diana. Nu uită nici de ziua în care își dă seama că vrea să fie tată, moment în care viața sa ia din nou o altă turnură. Veselă, amuzantă, distractivă și uneori extrem de emoționantă, Eu este o călătorie intimă, alături de o legendă vie.

Biografia lui Robin Williams, scrisă de Dave Itzkoff, ne arată și cât de mult s-a luptat Robin cu dependenţa, depresia și, la finalul vieţii, cu acea boală invalidantă, care l-a afectat în moduri rămase necunoscute fanilor săi. Bazată pe mai mult de o sută de interviuri originale cu membri ai familiei, prieteni și colegi, precum și pe o cercetare atentă a arhivelor, cartea este o perspectivă nouă și originală asupra unui actor a cărui activitate a atins coarda sensibilă a unui număr colosal de oameni. De la stilul său rapid de stand-up la rolul de debut din Mork & Mindy și la impresionanta interpretare din Good Will Hunting, pentru care a câștigat Premiul Oscar, Robin Williams a fost un actor unic și un comedian inovator. Uneori părea să fie posedat, perorând despre cultură, politică și revelaţii personale cu o intensitate și o agerime uluitoare și trecând cu repeziciune de la un personaj la altul. Însă așa cum ne arată Dave Itzkoff în această biografie revelatoare, geniul lui Robin Williams masca un nucleu profund de emoţii conflictuale și de îndoieli de sine. În numerele sale de comedie și în celebrele sale filme Dead Poets Society, Good Morning, Vietnam, The Fisher King, Aladdin și Mrs. Doubtfire, Robin Williams și-a exprimat nelimitatul talent de improvizaţie, dând viaţă personajelor și recurgând la umor pentru a scoate la iveală adevăruri mai profunde.

David Bowie, O stranie Fascinație, spune povestea probabil celui mai influent artist al timpurilor sale, reinventându-se de nenumărate ori, transformând muzica, moda și arta cinci decenii la rând. Modul unic în care David Buckley abordează descifrarea enigmei numite Bowie – prin interviurile cu unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi și prin analiza biografică și academică – face ca această biografie să nu aibă egal, fiind o lectură esenţială atât pentru fanii vechi ai lui Bowie, cât și pentru cei noi. O stranie fascinaţie prezintă informaţii obţinute în exclusivitate despre turnee, despre realizarea albumelor, despre certuri și despărţiri, despre muzica lui Bowie și, cel mai important, despre omul însuși. Incluzând fotografii rare, O stranie fascinaţie este cea mai completă istorisire despre David Bowie și despre influenţa sa asupra culturii pop din câte s-au scris vreodată.

 

Tot ea- Becoming Meryl Streep, scrisă de Michael Schumann, este prima biografie solid documentată a lui Meryl Streep – „Doamna de fier” a actoriei, nominalizată la nouăsprezece Oscaruri și câștigătoare a trei- care îi explorează începuturile și încercările de a înțelege iubirea, feminismul și propriul talent. Este o perspectivă intimă asupra maturizării artistice a celei mai mari actrițe a unei generații, de la balul absolvenților    “Tot ea...” este o perspectiva intimă asupra maturizării artistice a celei mai mari actrițe a unei generații, de la balul absolvenților din liceul ei suburban din New Jersey, de-a lungul zilelor de început pe scena de la Vassar College și Facultatea de Actorie Yale, până la rolurile care au făcut-o celebră.

 

 

 

 

×