x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnale editoriale

Semnale editoriale

de Sebastian S. Eduard    |    12 Feb 2010   •   00:00
Semnale editoriale

5550-113745-32_35tv44.jpgSfârşit de capitol

All. Seria de romane "Cronicile Forsyte" (dar adesea numită incorect "Forsyte Saga") conţine trei trilogii. De fapt, numai prima trilogie este numită "Forsyte Saga", a doua este "Comedia modernă", iar ultima - "Sfârşit de capitol". Trilogia "Sfârşit de capitol", o saga de anvergură, ne poartă prin viaţa şi dragostea membrilor familiei Cherrell, veri prin căsătorie ai familiei Forsyte, la începutul anilor '30. Vă recomandăm aşadar să vă cufundaţi în lectura unor volume inegalabile, semnate John Galsworthy, câştigător al Premiul Nobel pentru Literatură în 1932.

 

5550-113746-32_35tv45.jpgViteza luminii
Leda. Fascinantul roman al lui Javier Cercas este povestea unei prietenii care începe în 1987, când naratorul, un tânăr romancier în devenire, ajunge la o universitate din Midwestul american şi îl cunoaşte pe Rodney Falk, fost luptător în Vietnam, retras şi inabordabil, măcinat în ascuns de secretul trecutului său. Dar este totodată şi povestea unei experienţe radicale în abisul răului şi al culpabilităţii, pe care naratorul o va trăi mulţi ani mai târziu, când va cunoaşte succesul şi coruperea vicleană pe care acesta o aduce.

 

5550-113747-32_35tv46.jpgVisul eroilor
Curtea Veche. Acţiunea romanului se petrece în zilele pline de strălucirea şi freamătul carnavalului într-un Buenos Aires pe cât de real şi de recognoscibil, pe atât de învăluit în aura misterului. Încă din copilărie, întregul demers al protagonistului, Emilio Gauna, urmăreşte dobândirea certitudinii - pentru alţii, dar îndeosebi pentru sine însuşi - că, la rigoare, nu s-ar dovedi laş, ci plin de curaj. În el "doarme" un virtual erou care se visează ca atare pe sine însuşi. Confirmarea va veni într-un final surprinzător, care introduce, pe lângă nota de fantastic, o tentă de proză poliţistă.

×
Subiecte în articol: carte