x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnale editoriale

Semnale editoriale

de Sebastian S. Eduard    |    07 Mai 2010   •   00:00
Semnale editoriale
5690-119694-32_35tv44.jpgGranitul rece
Polirom. Un iepure, o căprioară, o pisică, un copil... O sinistră trecere în revistă a conţinutului unui hambar. O colecţie înfiorătoare de animale moarte, adunate de pe şosele de un personaj extrem de ciudat - Hoitarul. Ceaţă şi ploaie, o ploaie nesfârşită, transformată în ninsoare. În această atmosferă mohorâtă a oraşului Aberdeen din Scoţia se desfăşoară acţiunea romanului de debut al lui Stuart MacBride. Sergentul McRae, întors în poliţie după o lungă şi dureroasă convalescenţă, se pomeneşte în plin coşmar: în prima lui zi de lucru cadavrul unui copil este găsit pe malul râului, iar după 24 de ore un alt copil e dat dispărut.


5690-119695-32_35tv45.jpgTeatru
Rao. Volumul de faţă reuneşte piesele de teatru ale celebrului scriitor polonez - Ivona, prinţesa Burgundiei, Opereta, Istoria, Cununia, şi înseamnă o bună ocazie de a descoperi şi o altă faţetă a scriitorului, foarte plăcută pentru cititor, cititor care va descoperi teatrul scris de Witold Gombrowicz. Talentul dramaturgic al lui Gombrowicz a dat naştere unor piese de teatru care se dovedesc foarte actuale la o lectură recentă, oferind regizorilor talentaţi neistovite posibilităţi de a-şi manifesta personalitatea.


5690-119696-32_35tv46.jpgDouă femei la Praga
Humanitas. Luz Acaso, o femeie solitară şi enigmatică de 40 de ani, şi-ar dori ca Álvaro Abril, tânăr scriitor promiţător, să-i scrie biografia. Álvaro trăieşte cu obsesia că a fost adoptat la naştere. Luz, cu fantasma că a avut un fiu; în confesiunile ei îşi asumă, rând pe rând, rolul de mamă singură, văduvă, prostituată. Fiecare detaliu îl contrazice pe cel de dinainte. Care e realitatea şi unde începe ficţiunea? Un roman despre căutarea identităţii, singurătate, teamă şi spaţiul interior în care ne putem refugia, ca pe o străduţă îngustă din Praga.

×
Subiecte în articol: carte