x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top 10 cărți motivaționale care te vor ajuta

Top 10 cărți motivaționale care te vor ajuta

de Oana Portase    |    22 Aug 2018   •   18:00
Top 10 cărți motivaționale care te vor ajuta

Cărțile motivaționale sunt printre cele mai bine vândute cărți în întreaga lume. Astfel ce cărți promit să rezolve o problemă anume sau să te ajute să treci peste o situație dificilă. Unii autori au devenit mentori cunoscuți la nivel mondial, în timp ce unii specialiști spun că astfel de cărți nu ajută cu adevărat. Părerile sunt împărțite, cu toate aceastea, volumele motivaționale sunt la mare căutare.

Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Dr. Gary Chapman are o îndelungă experiență în calitate de consilier matrimonial. După ani întregi de consiliere, Chapman a ajuns la concluzia că principala problemă a cuplurilor din ziua de astăzi este modalitatea în care își exprimă afecțiunea. El susține că dincolo de limbajul specific în care fiecare își exprimă sau primește iubirea, există cinci limbaje principale: cuvintele de încurajare, timpul acordat, primirea de daruri, serviciile și mângâierile fizice. Ca regulă, limbajul principal de iubire nu este același cu al soțului sau soției. Poate că un bărbat își dorește să fie încurajat în ceea ce face, în timp ce soția nu face altceva decât să-i gătească cele mai gustoase mâncăruri pentru că așa crede că e cel mai bine să-și exprime afecțiunea. Poate că ea își dorește să fie scoasă la plimbare în parc sau în natură, în timp ce el muncește mai mult pentru a aduce bani în casă. Gary Chapman le propune cuplurilor să înțeleagă și să învețe limbajul principal de iubire al partenerului. Cartea cuprinde și un ghid pentru partener și discuții de grup. Chiar dacă unii oameni găsesc foarte dificilă ideea de a iubi un partener la care nu mai țin — în speranța că va veni cu timpul și afecțiunea — Gary Chapman promite că rezultatele vor răsplăti efortul. „Iubirea este o alegere“, spune autorul.

Atitudinea este totul – Jeff Keller

Autorul Jeff Keller subliniază prin această carte că atitudinea este principalul factor pentru succes, nu neapărat norocul sau alte oportunități. De ce oare unii oameni reușesc în tot ceea ce-și propun, iar alții nu? Care este diferența dintre ei și ce ar putea face cineva pentru a se număra printre învingători? Jeff Keller spune că totul ține de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător, și dă exemple concrete de oameni care au reușit în viață doar pentru că au păstrat în minte imaginea lor atingând obiectivele propuse. Celine Dion este unul dintre exemplele propuse de autor. Atunci când a fost întrebată dacă și-a imaginat vreodată la începutul carierei că va vinde milioane de discuri și că va cânta în fața a zeci de mii de persoane în fiecare săptămână, a răspuns că nu a fost luată prin surprindere de aceste lucruri, întrucât și le imaginase pe toate de la vârsta de 5 ani.

Puterea prezentului – Eckhart Tolle

Eckhart Tolle este unul dintre cei mai cunoscuți autori din lume la capitolul cărți motivaționale. Acesta nu își propune neapărat inducerea unei transformări spirituale subtile în rândurile cititorilor, ci vrea să împărtășească o viziune complexă asupra psihologiei umane. Cartea “Puterea prezentului” conține un sistem de convingeri conform căruia este benefic să trăim ancorați în prezent. Volumul a ajuns rapid besteller internațional, a fost tradus în 33 de limbi și chiar și Oprah Winfrey declara că este cartea ei preferată. Printre vedetele care îl apreciază pe Tolle se mai numără Jum Carey sau Meg Ryan. Pe scurt, acest volum pledează pentru debarasarea “corpului-durere”, o forță distructivă pe care o exercită mintea și ego-ul asupra corpului.

Forța gândirii pozitive – Norman Vincent Peale

Norman Vincent Peale este un teolog renumit la nivel mondial, fiind cunoscut drep și “Predicatorul de milioane”. Peale este specializat în probleme motivaționale și a scris 46 de cărți, inclusiv bestsellerul internațional “Forța gândirii pozitive”. Pentru contribuțiile sale din domeniul teologiei, Norman Vincent Peale a primit, în 1984, de la președintele Ronald Reagan „Medalia Prezidențială a Libertății“. Este cea mai înaltă distincție care poate fi acordată unui civil în SUA. În “Forța gândirii pozitive”, dr. Peale face o demonstrație a puterii credinței. Tehnicile prezentate de marele teolog îi ajută pe cititori să aducă un plus de energie în existența lor și să dobândească impulsul de care au nevoie pentru a-și îndeplini dorințele. Cei care vor citi cartea lui Peale vor învăța să aibă încredere în ei înșiși și tot ceea ce trebuie să facă pentru a deveni mai puternici și mai motivați.

Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi – Mike Robbins

“Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi” este o carte care abordează una dintre cele mai dificile aspecte ale vieții: relația cu noi înșine. Mike Robbins este de peste 13 ani antrenor spiritual, speaker și scriitor. Robbins spune că din observațiile sale nu succesul, mai mare sau mai mic, și nici circumstanțele cu care ne confruntăm în viață nu sunt importante. Cea mai importantă relație umană pe care o avem, potrivit lui Robbins, este cea cu noi înșine. Puțini sunt cei care au relație interioară sănătoasă și plină de încredere, mai ales într-o perioadă în care există o epidemie de autocritică, de îndoială de sine și de convingerea că valoarea noastră este determinată de ceea ce facem. “Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi” este un ghid pentru autocompasiune și puterea de a-ți depăși obișnuințele.

Magia ordinii – Marie Kondo

Cartea “Magia ordinii” este renumită la nivel mondial. Tehnica KonMari este aplicată de milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv de marile vedete de la Hollywod. Practic, cu ajutorul acestei cărți vei învăța să-ți transformi locuința într-un spațiu ordonat și curat pentru tot restul vieții. Vei scăpa rapid de obiectele inutile din casă. Tehnica are trei principii de bază: simplifică, organizează și depozitează. Prin KonMari trebuie să păstrezi doar obiectele care îți sunt cu adevărat dragi și să faci totul dintr-odată și repede. Metoda KonMari nu îți va transforma doar spațiul de locuit. După ce ai făcut ordine în casă, vei constata că întreaga ta viață se va schimba. Vei căpăta mai multă încredere în tine și te vei simți mai motivat.

Emoțiile distructive – Daniel Goleman

Discuțiile oamenilor de știință cu Dalai Lama s-au transformat într-o serie de cărți cu un succes de răsunet pe plan mondial. “Emoțiile distructive” este volumul în care oamenii de știință discută cu Dalai Lama despre suferințele cauzate de anumite emoții considerate distructive și despre cum își fac apariția acestea. Ce sunt aceste emoții și ce anume le favorizează apariția sau le declanșează, perturbând echilibrul interior? Cum se manifestă emoțiile în viața cotidiană și ce implicații au, mai ales pe termen lung? Oare avem potențialul de a ne schimba? Și în ce fel suntem influențați de cultura în care trăim? În acest volum, cititorii vor găsi răspunsuri la toate întrebările. Autorul Daniel Goleman redă discuțiile purtate, în cadrul unui seminar de cinci zile, între Dalai Lama și un mic grup de psihologi, neurologi și filozofi. Demersul lor a avut scopul de a afla dacă știința și filozofia pot colabora.

De la bine la excelent. Fă-ți viața mai frumoasă! – Zig Ziglar

Cartea lui Zig Ziglar se axează pe trei principii esențiale: pasiunea, performanța și scopul nostru în viață. Zig Ziglar se distinge de alți autori de cărți motivaționale prin realismul cu care abordează aceste teme. Ziglar este un cunoscut scriitor, orator și om de afaceri de talie mondială. A încercat mereu să-i ajute pe cei din jur să-și îndeplinească visurile pornind de la experiența sa îndelungată. Cititorii vor afla din această carte cum au reușit alți oameni să-și depășească temerile și să treacă peste propriile eșecuri, ajungând să ducă o viață de calitate, așa cum, de altfel, își dorește și merită fiecare persoană în parte.

Mindset – Carol S. Dweck

Carol S. Dweck este profesoară de psihologie la Universitatea Standford și și-a dobândit faima datorită contribuțiilor sale unice în domeniul motivației și în cel al dezvoltării personale. În volumul “Mindest”, autoarea își prezintă extraordinarele descoperiri. În această carte, psiholoaga explică faptul că oamenii cu mentalitate rigidă cred că însușirile lor fundamentale sunt un dat, că inteligența și talentele lor nu pot fi schimbate. În schimb, oamenii cu mentalitate flexibilă, pe de altă parte, sunt de părere că-și pot dezvolta calitățile prin strădanie și dăruire.

ABC-ul psihopatului de succes – Kevin Dutton, Andy McNab

În fiecare dintre noi zace un psihopat! Este teoria lansată de autorul doctorul Kevin Dutton. Acesta este cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford. De data aceasta, își propune să ne convingă că în fiecare dintre noi zace un psihopat. Totul e să-l descoperim, să ni-l asumăm, să-l înțelegem și, în ultimă instanță, să-l folosim în dobândirea succesului.

×