Pe editorul şi gazetarul Stelian Munteanu l-am întâlnit în „Filiera grecească”, în „Blestemul manuscrisului”, în „Somalia, mon amour” – trei cărţi pe care cititorii şi le-au smuls literalmente din mână. Nu şi-a epuizat resursele şi, într-o formă de zile mari, revine, de data asta ca protagonist în „Ucideţi generalul!”, care se anunţă şi el un bestseller.
Din nou e implicat în acţiuni tenebroase, iarăşi trebuie să descâlcească mistere de rezolvarea cărora depinde însăşi viaţa sa, pusă într-un pericol iminent. Niciodată nu l-am văzut însă atât de îndârjit, de pătimaş, de revoltat. Fiindcă nu mai suportă atâta minciună în jurul lui. Fiindcă nu mai vrea să fie manipulat. Angoasele lui sunt angoasele semenilor săi, primejdiile care îl ameninţă ne pot pândi pe oricare dintre noi, în această lume în care nimeni nu ştie cine e marele dirijor din umbră şi ce partitură ne impune să interpretăm, contrar voinţei noastre.
În acest nou roman al lui Bogdan Hrib, protagonistul devine mai complex şi mai apropiat nouă. El e prezentat în diverse ipostaze ale vieţii – în armată, în momentele fierbinţi ale Revoluţiei din ’89, dar şi în zilele noastre, când se confruntă cu tracasările la care e supus orice editor din România. Scenele dintr-o cazarmă unde guvernează deseori reguli arbitrare şi unde domneşte suspiciunea sunt evocate cu mult realism, în deplină cunoştinţă de cauză. Iar secvenţele din acel decembrie însângerat sunt realizate cu talentul unui reporter părtaş la evenimentele respective, atent să nu piardă nici un detaliu semnificativ din ceea ce vede.
Aceste incursiuni în trecut nu sunt întâmplătoare. Ele explică modul în care acţionează Stelian Munteanu în prezent. Fiindcă anumite împrejurări îl constrâng să accepte o misiune imposibilă: uciderea unui general al armatei române, socotit incomod datorită secretelor pe care le posedă despre culisele înlăturării dictaturii.
Va apăsa pe trăgaci eroul lui Bogdan Hrib şi va curma o viaţă? Va refuza el să se transforme într-un asasin la comandă şi bine plătit? După cum afirmă autorul, „între bine şi rău este doar o apăsare pe trăgaci!” El surprinde cu fidelitate frământările eroului său, absorbit de vârtejul unui complot ale cărui semnificaţii le va afla într-un târziu. O surpriză de proporţii îl aşteaptă pe cititor la sfârşitul acestei cărţi. Un şoc provocat de împletirea dramelor individuale cu acelea ale tuturora. Dar nu tocmai în asta constă măiestria oricărui autor de suspans? Imprevizibilul din final este pariul cu el însuşi şi cu toţi cei care îi parcurg paginile.
Mânuind o scriitură nervoasă, ţesând o intrigă cu multe răsturnări de situaţie, naratorul surprinde cu exactitate tribulaţiile unui erou ajuns pe culmile exasperării. Iar dacă ar fi să numesc cinci autori români capabili să realizeze un thriller care să intereseze şi pe alte meridiane, Bogdan Hrib s-ar număra, cu siguranţă, printre aceştia. Cea mai bună dovadă? În toamnă, la Londra, „Ucideţi generalul!” va fi lansat în versiune engleză. Iar traducătorul lui, Mike Phillips, câştigător Silver Dagger al Crime Writers Association din Marea Britanie, îl recomandă cu entuziasm: „...este un thriller captivant, plin de suspans.... Stelian Munteanu – amant, asasin şi băiat de Bucureşti – este un erou care poate spune mai multe decât ne-am imagina despre vremurile pe care le trăim.”
Are dreptate Mike Phillips – cele mai bune thrillere oferă nu numai o lectură agreabilă, palpitantă, dar sunt şi documente preţioase şi credibile despre lumea contemporană. Bogdan Hrib a asimilat această lecţie a unui gen încă nebăgat în seamă de către criticii literari de la noi şi ne-a dăruit o proză pasionantă, la care admirăm şi ţesătura narativă cu multe răsturnări de situaţie, şi frazele alerte, fiind, totodată, atenţi şi la ecranul social şi istoric pe fundalul căruia se desfăşoară acţiunea.