x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Viaţa după capitalism

Viaţa după capitalism

de Sebastian S. Eduard    |    30 Mai 2010   •   00:00
Viaţa după capitalism

După capitalism ur­mează "alt­ceva", cred Alexander Bard şi Jan Söderqvist. Şi, pentru a ne convinge, au pus-o şi de-o carte, în care cei doi poves­tesc ce şi cum

Internetul a fost proclamat drept un fenomen absolut descentralizat, situat dincolo de controlul in­divizilor, corporaţiilor sau guvernelor.

În "Ne­to­craţia", Bard şi Söderqvist afirmă că societatea transparentă şi nonierarhizată visată de pionierii in­ternetului e unul dintre cele mai mari mituri ale erei in­formaţiei. Societatea viitorului va fi ierarhizată. Nu în funcţie de avere şi performanţă, ci în funcţie de ca­pacitatea de a controla noile mijloace interactive de comunicare. Ceilalţi oameni vor îngroşa rândurile noului proletariat consumerist: consumtariatul.

"O nouă clasă dominantă a intrat în scenă: netocraţia", explică cei doi. "Şi cum vechiul aparat capitalist de producţie a devenit, în consecinţă, redundant, va exista şi o nouă subclasă; în locul vechiului proletariat se dezvoltă nou-apărutul consumtariat.

Impunerea interactivităţii digitale ca mijloc dominant de comunicare reprezintă o schimbare de paradigmă comparabilă cu momentul când burghezia a preluat controlul de la aristocraţia feudală, o dată cu pătrunderea industrialismului."

"Netocraţia" propune o viziune. Autorii nu sunt nici pentru, nici împotriva schimbărilor pe care le anunţă. Ei pur şi simplu privesc atent lumea din jur, aflată în plină revoluţie digitală, şi îi fac portre­tul-robot. Volumul a apărut la Editura Publica.

×
Subiecte în articol: carte