x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Coronacriza: Capela Sixtină şi alte săli de la Vatican, accesibile pentru tururi online

Coronacriza: Capela Sixtină şi alte săli de la Vatican, accesibile pentru tururi online

26 Mar 2020   •   22:50
Coronacriza: Capela Sixtină şi alte săli de la Vatican, accesibile pentru tururi online

Săptămânile de izolare forţată dau ocazia oricui doreşte să se plimbe virtual prin cele mai cunoscute încăperi de la Vatican, săli care altfel ar fi fost accesibile numai după ore sau chiar zile de aşteptare.

Un tur al sălilor din Vatican poate schimba perspectiva asupra importanţei religiei în istoria europeană. Camerele adună capodopere ale Renaşterii şi Iluminismului şi vestigii antice, care rivalizează cu cele mai respectate muzee din lume.

Turul virtual poate să înceapă cu o perspectivă de 360 de grade a capodoperei semnate de Michelangelo, Capela Sixtină.

În afara tavanului celebru, turul virtual permite vizualizarea fiecărei firide, care surprinde o secvenţă diferită din povestea creştinătăţii. Vizitatorul este purtat de la Moise, la Hristos şi la diferite figuri papale din istorie.

Turul continuă cu Muzeul Pio Clementino, Muzeul Chiaramonti, Aripa nouă, sălile lui Raphael, Capela Niccolină şi camera clar-obscurului.

Muzeul Pio Clementino este dedicat operelor de artă antice, studiului şi restaurării lor. Muzeul Chiaramonti este legat de sculptorul Antonio Canova, care a inaugurat în 1806 colecţia strânsă pentru a prezenta împreună „cele trei arte-surori”: sculptura, arhitectura şi pictura. Aripa nouă este dedicată sculpturii clasice şi a fost ridicată după ce operele de artă confiscate de Napoleon au fost înapoiate Vaticanului de statul francez, fiind inaugurată în 1822.

Cele patru săli care adăpostesc picturile lui Raphael au început să fie pictate de celebrul artist în 1508. Fiecare încăpere surprinde câte un moment esenţial din istoria creştină, de la „Bătălia Podului Milvius”, simbolizând victoria creştinismului în faţa religiilor păgâne, până la importanţa sfinţilor, aşa cum este ea înfăţişată în Camera lui Hliodorus cu „Alungarea lui Heliodor din Templu”, ca şi secvenţa Leon cel Mare întâlnindu-l pe Attila, în care Leon al X-lea apare atât în rol de cardinal, cât şi în ipostaza de papă. Cea de-a patra încăpere este Camera Incendiului, decorată între 1515 şi 1517, dedicată papilor cu numele Leon.

Din tur nu lipseşte nici Loggia lui Rafael, încăperea decorată cu scene biblice care poate fi vizitată în realitate numai prin intermediul unei rezervări prealabile.

Capela Niccolină este decorată de Fra Angelico, în secolul XV, fiind considerată culminarea umanismului creştin.

Camera Clar-obscurului este celebră pentru frescele care par statui. Designul încăperii care poate fi admirat astăzi a fost conceput de Raphael şi a fost realizat în secolul XVII.

Vaticanul este complet gol în momentul de faţă din cauza măsurilor luate de guvernul italian împotriva răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus. Peisajul ireal poate fi urmărit pe o cameră web care transmite live.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tur online Vatican