x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Maraton cinematografic despre eroii României: Cultura definește prezentul și viitorul creațiilor

Maraton cinematografic despre eroii României: Cultura definește prezentul și viitorul creațiilor

de Adi Munteanu    |    06 Dec 2024   •   06:40
Maraton cinematografic despre eroii României: Cultura definește prezentul și viitorul creațiilor

Cinemaraton despre eroii României. Inițiatorii proiectului, Cristian Radu Nema și Bianca Beatrice Michi, construiesc monumente pentru Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu și Gheorghe Dima

Un eveniment cinematografic aparte, sub egida „Eroi ai Culturii Române”, organizat de Asociația Culturală CRN, își propune să aducă în luna decembrie, luna Marii Uniri, un omagiu cinematografic unor personalități române ce au definit identitatea națională în ultimele secole, în domeniul literar și muzical.

Este vorba despre „omul deplin al culturii române”, Mihai Eminescu, și despre compozitorii Ciprian Porumbescu și Gheorghe Dima. Cei trei eroi ai culturii vor fi sărbătoriți printr-o proiecție specială a documentarelor „Cufărul lui Eminescu”, „Popas imperial” și „Gheorghe Dima – un sfânt al muzicii”. Filmele sunt realizate de cineastul Cristian Radu Nema, alături de Mimis Ravanis. Scenariile filmelor poartă semnătura lui Bianca Beatrice Michi, cercetător în cadrul Institutului de Filosofie al Academiei Române. Evenimentul se bucură de un recital de poezie eminesciană susținut de marele actor și profesor Florin Zamfirescu și de un medalion muzical semnat de Duetto Violin, fiind urmat de un cocktail. 

CUFĂRUL (2019, cu Ion Caramitru) este filmul dedicat lui Mihai Eminescu și urmăreşte traiectoria cufărului de călătorie al poetului. Prezent la o licitaţie în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparţinut marelui poet, un admirator fanatic al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros şi îl duce acasă. În prezenţa cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa şi a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr.

Ciprian Porumbescu, evocat

POPAS IMPERIAL (2023) aduce în fața spectatorilor tărâmul fantastic al Vienei din perioada de studenție a marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Fără a avea pretenția de reconstitui atmosfera vieneză din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, documentarul surprinde imagini rămase pe retina și în mintea tânărului muzician în simplitatea lor originară, imagini care se nasc din amplul univers epistolar pe care Porumbescu îl dezvăluie familiei sale.

GHEORGHE DIMA. UN SFÂNT AL MUZICII (2024) este dedicat compozitorului simbolist, creator de muzică sacră și talentat dirijor. Despre Gheorghe Dima se spunea că își scaldă ascultătorii într-o rouă de tonuri. Filmul explorează o mică parte din universul său muzical multidimensional și propensiunea pentru spațiile înalte ale spiritului, aspecte care ne duc cu gândul către un adevărat sfânt al Ardealului. Mărturisirile celor care îi poartă vie memoria creatoare sunt piese dintr-un puzzle care merită descoperit de generațiile tinere.

Florin Zamfirescu, moment eminescian

Florin Zamfirescu, unul dintre marii actori ai României, va susține un moment eminescian în cadrul evenimentului. Unul dintre cei mai de seamă pedagogi pe care generații de actori și studenți au avut șansa să îl aibă a primit titlul de Profesor Emerit al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, al cărei rector a fost în perioada 2000-2008. Distins cu Ordinul „Meritul cultural”, este actor în zeci de producții cinematografice sau teatrale.

 „Rămân fidelă dezideratului insuflat de maestrul meu spiritual, acad. Alexandru Surdu, de a continua să clădesc „monumente pentru eroii culturii române”. Am început cu o evocare cinematografică a caietelor lui Eminescu, omul deplin al culturii române, și a bogățiilor care se dezvelesc în fața cititorului odată cu parcurgerea lor. Din spațiul poeziei am trecut în sfera muzicii prin două medalioane inedite, unul adresat studentului Ciprian Porumbescu surprins în perioada sa de studenție vieneză și celălalt dedicat compozitorului și dirijorului Gheorghe Dima, purtător al unei misiuni sacre la propriu și la figurat.  Cei doi muzicieni își merită pe deplin titulatura de eroi atât prin prisma creației lor, foarte îndrăznețe pentru contextul istoric, cât și prin faptul că amândoi sunt creatori de cultură în spațiul sordid al închisorilor. Din punct de vedere al arhitecturii, evenimentul „Eroi ai culturii române” este un triptic stricto sensu, adică un concept pliat în trei care reflectă aspectul sacru al creației și al sacrificiului de tip socratic pentru aceasta”, mărturisește Bianca Beatrice Michi, inițiatoarea celor trei proiecte culturale din care fac parte filmele prezentate.

Cultura definește prezentul și viitorul creațiilor

„Prin aceste creații cinematografice îmi doresc să adaug încă o șlefuire a Monumentelor Eroilor Culturii Române, datorită cărora noi, românii, ne-am găsit și regăsit identitatea. Este o datorie permanentă de a îi evoca și de a face un întreg efort ca operele noastre contemporane, fie că sunt muzicale, literare sau cinematografice să le fie dedicate. Pentru că ei nu fac parte dintr-un colț al unei biblioteci celebre sau dintr-un manual de studiu de la Conservator sau Litere. Ei definesc prezentul și, cel mai important, viitorul creațiilor de astăzi. Eminescu, Porumbescu, Dima, alături de Alexandru Surdu sau Nicu Covaci sunt cei ce ne dau, zi de zi, un nume”, afirmă și cineastul Cristian Radu Nema.

Evenimentul organizat de Asociația Culturală CRN și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București. 

Evenimentul va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024, orele 18.00, la BCU „Carol I” București (Calea Victoriei 88). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cultura creatii literar muzica