x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Proiect inedit la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”: Expoziția MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO'S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii

Proiect inedit la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”: Expoziția MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO'S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Mai 2023   •   23:55
Proiect inedit la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”:  Expoziția MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO'S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii

În perioada 7 iunie - 28 iulie 2023, iubitorii de artă sunt așteptați la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” la o expoziție de instalație vizuală semnată de artista Gabriela Tofan și curatoriată de Ana Negoiță.

Intitulată MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO'S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii, expoziția se va desfășura printr-o succesiune de ipostaze scenografice și va include prezentarea a 6 sculpturi aranjate în dialog cu o serie de panouri grafice, formând o structură labirintică - potențate de lumina și culoare. Scenografia unică a spațiului, creată prin lumină, forme, sunet, miros, culoare, pornește de la personajul central al expoziției: Imaculata.

Cu o puternică încărcătură figurativă, proiectul aduce în prim plan vulnerabilitatea femeii  -  care a fost și rămâne un subiect aprig în discursurile sociale și culturale în întreaga lume. Bustul feminin este cel care însoțește călătoria privitorului, prezentând portretul într-o atitudine sfioasă, delicată și misterioasă, formând un cadru propice pentru introspecție și analiză.

„Există o dinamică a formelor din natură, din spațiul înconjurător - a expresiilor oamenilor, a vibrațiilor, o dinamică a sentimentelor, a gândurilor și a trăirilor - pe care avem sau nu avem timp să o surprindem. Proiectul propune un stop-cadru pe aceste circuite de informații și atrage atenția asupra unor sentimente comune în reacții și trăiri, de cele mai multe ori egale cu RUȘINEA.” spune Gabriela Tofan.

„Conceptul expoziției integrează o serie de metafore culturale care au devenit tabu în societate și care se manifestă chiar în zonele urbane și în rândul unei categorii de public educat. Mai exact, proiectul își propune o chestionare a rușinii din perspectiva acțiunilor sociale ale femeii și analizarea limitelor de acceptabilitate socială.” spune Ana Negoiță, curatorul expoziției.

Expoziția presupune și o serie de activități conexe: ateliere de modelaj si desen pentru tinerii/copii din regiune, 1 artist-talk și un master-class despre curatorie la Muzeu și la Liceul de Artă din Târgu Jiu, o broșură a expoziției, cu text semnat de curatorul Ana Negoiță. Toate aceste activități vor fi anunțate și semnalate prin evenimente speciale.

 

 

×