x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Durabil - Cel dintai rock star

Durabil - Cel dintai rock star

de Alex Revenco    |    21 Ian 2007   •   00:00
Durabil  -  Cel dintai rock star

Mozart e actual si dupa doua sute de ani. Isi promova noile compozitii in turnee prin castelele din Europa, iar tatal sau (Leopold) i-a fost primul manager.

Mozart e actual si dupa doua sute de ani. Isi promova noile compozitii in turnee prin castelele din Europa, iar tatal sau (Leopold) i-a fost primul manager.

La 27 ianuarie se implinesc 251 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart, cel care a avut o viata asemanatoare cu vedetele rock de mai tarziu. A compus peste 600 de lucrari, i-a placut viata, a baut mult, a avut nenumarate admiratoare si "aventuri" cu foarte multe femei, a murit tanar (la 35 de ani), in conditii suspecte. Nici un muzician nu are mai multe lucrari incluse pe coloana sonora a filmelor de diferite facturi, de la "Miss Congeniality" la "The Spy Who Loved Me" sau "Bugs Bunny".

In 1986, interpretul Falco a inregistrat un urias succes international cu "Rock Me Amadeus" (un omagiu adus muzicianului care a compus cele mai multe capodopere), in care spune, printre altele, ca Mozart a fost: "The first punk ever/ His mind was on rock and roll and having fun", dar el nu a fost singurul care l-a "vazut" pe Mozart punk/ rock star.

Irlandezul Conrad Keely (solistul grupului ...And You Will Know Us by the Trail of Dead) afirma: "In mintea mea Mozart a fost rock and roll. Si Bach a fost rock, dar mai spre jazz". Tenorul american Nathan Granner e de parere ca "Mozart este foarte apropiat de Clash. El a vrut doar sa compuna si sa-si cante muzica, niciodata nu a tinut cont de reguli, de tipare. Fara indoiala a fost primul punker din istorie. Iar daca Mozart este punker, ce putem spune despre Schubert? El a fost primul goth!"

Recent, Kay Goldberg (fotomodel de succes in New York) a declarat: "Mozart a fost cel mai mare star rock din toate timpurile, urmat de Jim Morrison".
Am@do classics - Cinci simfonii celebre
La magazinul Muzica, cu mai putin de 5 RON (!), pot fi achizitionate CD-uri de muzica clasica cu cei mai mari compozitori si cele mai renumite lucrari ale acestora, in interpretarea unor orchestre renumite. "Famous Symphonies" contine cinci lucrari scrise de Wolfgang Amadeus Mozart (simfoniile nr. 1, 2, 16, 18 si 22), interpretate de ansamblul Camerata Academica Salzburg (dirijor Hermann Abel) si de Mozart Festival Orchestra (dirijor Alberto Lizzio).
×
Subiecte în articol: rock cultura Mozart