x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură EVENIMENTE CULTURALE la Institutul Italian de Cultură

EVENIMENTE CULTURALE la Institutul Italian de Cultură

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Ian 2023   •   12:15
EVENIMENTE CULTURALE la Institutul Italian de Cultură

Expoziția itinerantă “Ecodesign”, spectacolul "Mai este oare acesta Levi" și expoziția „Universul Olivetti. Comunitatea ca utopie concretă” sunt evenimentele pe care le puteți urmări în perioada următoare la Institutul Italian de Cultură din București.

ARTĂ

Expoziția "EcoDesign"

Vernisaj 26/01/2023, h.19.00

Perioadă de expunere: 26/01 - 26/02/2023

Expoziția itinerantă “Ecodesign”, centrată pe reciclarea și reutilizarea materiilor prime, va fi inaugurată la sediul Institutului Italian de Cultură din București, Aleea Alexandru 41, joi, 26 ianuarie 2023, la ora 19.00 și va rămâne deschisă pentru public până la data de 26 februarie.

La vernisaj vor lua cuvântul E.S. Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România, Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, Silvana Annicchiarico, curatoarea expoziției și arh. Carmen Dumitrescu de la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”.

Expoziția, a cărei denumire completă este “3CODESIGN | 3R: Reducere – Reciclare – Reutilizare”, oferă o panoramică sintetică dar paradigmatică asupra modului în care design-ul italian se orientează spre sustenabilitatea mediului: așadar, propune o selecție de obiecte, produse și accesorii reciclate sau realizate cu materiale și tehnologii sustenabile, toate fiind proiectate de designeri italieni și produse de firme italiene.

Expoziția a fost deja prezentată la Praga, Doha, Shenzen, Dubai, Hong Kong, Washington, Toronto, Tunis, Pristina, Tallinn, Helsinki, Tripoli și Bengasi.

 

TEATRU

Spectacolul "Mai este oare acesta Levi"

03/02/2023, h.19.00 - Teatrul Evreiesc de Stat, București

05/02/2023, h.19.00 - Casa Tranzit, Cluj-Napoca

Cu ocazia Zilei Memoriei, Institutul Italian de Cultură din București și Compania Fanny&Alexander, împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și Casa Tranzit din Cluj-Napoca, prezintă spectacolul "Mai este oare acesta Levi" (audio în limba română).

Pornind de la documentele audio și video din arhivele Rai și Youtube, Andrea Argentieri joacă rolul scriitorului Primo Levi, preluându-i vocea, gesturile, atitudinea, discursurile la persoana întâia. Este o întâlnire față în față, în care scriitorul, pornind de la exigența adevărului care l-a inspirat în operele sale, își mărturisește experiențele din lagăr cu o tehnică de dezvăluire foarte lucidă, de răscolire a memoriei, cu transparența unei priviri în măsură să exprime ceea ce nu poate fi spus, pornind din perimetrul aparent senin al rațiunii.

Regia: Luigi De Angelis

Dramaturgia: Chiara Lagani

Cu: Andrea Argentieri

Producție: E/Fanny & Alexander

Premiul Special Ubu 2019 decernat companiei Fanny & Alexander pentru proiectul “Mai este oare acesta Levi”

Premiul Ubu 2019 pentru cel mai bun actor sub 35 de ani decernat lui Andrea Argentieri.

 

ARTĂ

Expoziția "Universul Olivetti. Comunitatea ca utopie concretă"

Vernisaj 04/02/2023, h.18.00

Perioadă de expunere: 04/01- 08/03/2023

Institutul Italian de Cultură din București inaugurează sâmbătă, 4 februarie 2023, la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României, în sala Symposium (Bd. Unirii 22, București), expoziția „Universul Olivetti. Comunitatea ca utopie concretă”, curatoriată de Pippo Ciorra, Francesca Limana și Matilde Trevisani.

Expoziția vorbește despre proiectul Olivetti sub toate aspectele, dimensiunile și complexitatea lui, prin patru secțiuni tematice: Fabrica, Cultura și Imaginea, Orașul și Politica, Societatea. O galerie de materiale grafice, documente de arhivă, reproduceri și reinterpretări fotografice ne invită să reflectăm asupra actualității unei personalități precum cea a lui Adriano Olivetti. Modelul său de întreprindere unică și inovatoare a luat naștere între anii 1930 și 1960 în jurul orașului Ivrea, recent înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Organizată de Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale (MAECI), în colaborare cu MAXXI și Fundația Adriano Olivetti, expoziția a fost prezentată de Institute de Cultură Italiene din întreaga lume.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×