x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Minimest la Anim'est

Minimest la Anim'est

de Oana-Maria Baltoc    |    06 Sep 2010   •   00:00

Copiii vor fi răsfăţaţii celei de-a cincea ediţii Anim'est, care se va desfăşura în perioada 8-17 octombrie. Astfel, pe lângă secţiunea specială dedicată celor mici, Minimest, al cărei program cuprinde proiecţii zilnice cu câteva dintre cele mai îndrăgite filme de animaţie recente şi evenimente speciale menite să stârnească imaginaţia puştanilor, tradiţionalul Workshop Anim'est de iniţiere în animaţie este adresat celor cu vârsta cuprinsă între 8 şi 12 ani.

Timp de cinci zile, copiii vor descoperi cum face Jerry să fie atât de rapid şi să scape întotdeauna de Tom sau cum de Mica Sirenă îşi mişcă întotdeauna corpul atât de graţios, devenind ei înşişi implicaţi în realizarea unui scurt film de animaţie, având ca temă descrierea Bucureştiului. Pentru a participa, ei trebuie să trimită atât prin poştă, pe adresa Asociaţiei Estenest - Bulevardul Drumul Taberei nr. 92, bl. C7, ap. 235, Sector 6, Bucureşti, cât şi pe adresa de e-mail workshop@animest.ro, menţionând în subiectul mesajului "Workshop copii", până la data de 24 septembrie, un desen care să aibă ca temă Oaia Anim'est şi o scurtă scrisoare în care să explice, cu propriile cuvinte, de ce le place să deseneze. Dacă ajutorul părinţilor este binevenit la partea de trimitere a materialelor, desenele şi micile texte trebuie să fie 100% produsul imaginaţiei şi îndemânării celor mici, şi asta pentru că 10 dintre cei mai originali şi mai creativi înscrişi vor participa la Workshopul de cinci zile desfăşurat în perioada 11-15 octombrie, în care vor învăţa să realizeze imagini în mişcare, pornind de la desenele lor. Toate desenele primite vor fi expuse în foaierul Cinematografului Patria din Bucureşti, pe toată perioada festivalului, iar cinci dintre realizatorii acestora vor fi selecţionaţi de fotograful şi operatorul Adi Marineci pentru a face parte din juriul care va urmări filmele din secţiunea Minimest şi va acorda un premiu celui mai reuşit dintre ele.

Cei care le vor dezvălui celor mici secretele animării desenelor sunt Constantin Beine şi Rémi Durin, de la studioul belgian belgian L'Enclume, care, pe lângă filmele de scurt şi lung metraj produse, sunt specializaţi şi se implică activ în organizarea workshopurilor de iniţiere în animaţie pentru copiii de toate vârstele. Deşi ei nu vorbesc limba română, copiii vor înţelege toate explicaţiile acestora cu ajutorul traducătorilor prezenţi la atelier. Scurtele animaţii produse de fiecare dintre copii la finalul workshopului vor fi proiectate pe marele ecran de la Cinema Patria în cadrul Galei de închidere Anim'est de sâmbătă, 16 octombrie.

Dacă ediţia a cincea a celui mai important festival de film de animaţie din România este bogată în evenimente dedicate copiilor, nu înseamnă că cei mari vor fi daţi uitării. Anim'est le pregăteşte workshopul Timing şi Spacing în animaţie, ce promite să elucideze o parte din enigmele animaţiei, îmbinând armonios teoria şi practica realizării propriu-zise a unui scurt film de animaţie. Timp de patru zile, în perioada 11-14 octombrie, participanţii vor putea afla semnificaţia unor noţiuni precum timing şi spacing, greutate reală şi greutate aparentă şi cum influenţează toate aceste coordonate mişcarea în animaţie. La sfârşitul fiecărei zile, cei 20 de cursanţi vor realiza o probă practică, pe baza căreia invitatul acestui masterclass, graficianul, animatorul şi regizorul român Valentin Eliseu, va implementa noţiunile teoretice prezentate.

Cei care doresc să se înscrie trebuie să aibă peste 16 ani şi să trimită o scrisoare de intenţie de aproximativ 200 de cuvinte, în care să menţioneze de ce îşi doresc să participe la acest masterclass şi să afle mai multe despre tehnicile realizării filmului de animaţie, pe care trebuie să o trimită pe adresa de e-mail workshop@estenest.ro, menţionând în subiectul mesajului "Timing şi spacing", până la data de 24 septembrie. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, pentru ca în perioada 22-24 octombrie Anim'est să facă un popas la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

×
Subiecte în articol: film