x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Actrița Angela Lansbury a murit. S-a stins în somn, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani

Actrița Angela Lansbury a murit. S-a stins în somn, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani

12 Oct 2022   •   07:19
Actrița Angela Lansbury a murit. S-a stins în somn, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani
Sursa foto: Hepta

Dame Angela Lansbury, care a fost aclamată la nivel internațional ca vedetă a serialului american de televiziune "Verdict, crimă", a murit la vârsta de 96 de ani, anunță BBC.

Triplu nominalizată la Oscar, actrița a avut o carieră de opt decenii, în film, teatru și televiziune.

Născută în 1925, a fost una dintre ultimele vedete supraviețuitoare ale Epocii de Aur a cinematografiei de la Hollywood.

Dame Angela Lansbury a murit în somn, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani, a anunțat familia ei într-un comunicat.

"Copiii lui Dame Angela Lansbury sunt triști să anunțe că mama lor a murit liniștită în somn, acasă, în Los Angeles", a precizat familia.

Născută la Londra, Dame Angela s-a mutat ulterior la New York și a urmat cursurile Școlii de Artă Dramatică Feagin.

A fost remarcată de un director de la Hollywood la o petrecere în 1942 și a primit primul ei rol de menajeră în filmul Gaslight din 1944.

Cariera ei ulterioară a dus-o de pe Broadway la Hollywood, cu succese pe marele și micul ecran.

Rolul Jessicăi Fletcher din „Verdict, crimă” i-a adus faima internațională și a făcut-o foarte bogată. Ea a preluat rolul în 1984 și a continuat timp de 12 ani și nouă sezoane.

Serialul a făcut-o una dintre cele mai bogate femei din SUA la acea vreme, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari.

A obținut nominalizări la premiile Oscar pentru rolul menajerei din „Gaslight” și pentru rolul lui Sibyl din „The Picture of Dorian Gray” în 1945, precum și pentru rolul mamei manipulatoare a lui Laurence Harvey din „The Manchurian Candidate” în 1962.

De asemenea, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, la vârsta de 88 de ani, în 2013.

Premiul a urmat unui premiu pentru întreaga carieră acordat de Bafta în 2002, precum și unei stele pe Hollywood Walk of Fame.

După ce s-a mutat pe Broadway în anii 1960, a câștigat mai multe premii Tony, inclusiv pentru interpretarea lui Nellie Lovett în „Sweeney Todd” în 1970.

A fost numită Dame în 2014 pentru serviciile aduse dramaturgiei, activității caritabile și filantropiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Angela Lansbury a murit