x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Anonimul” din Deltă vine pe Dâmboviţa

“Anonimul” din Deltă vine pe Dâmboviţa

de Maria Sârbu    |    04 Aug 2014   •   18:51
“Anonimul” din Deltă vine pe Dâmboviţa
Sursa foto: IGU - Cristian Vasile
Festivalul de Film de la Sfântu Gheorghe are loc în acest an la Bucureşti, între 12 şi 17 august
Zece ediţii s-au desfăşurat în Deltă, la Sfântu Gheorghe. Ediţia a XI-a, cea din 2014, va avea loc, “în mod excepţional”, în Bucureşti, după cum au anunţat organizatorii. E vorba de Festivalul Internaţional de Film Independent “Anonimul”. Satul de Vacanţă Delfinul din Sfântu Gheorghe “se află în renovare şi nu va fi deschis în acest an”. La Bucureşti se doreşte să fie păstrată “atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de «betoanele urbane»”.

Evenimentul, organizat de Fundaţia Anonimul, e programat în perioada 12-17 august la Arena Verde Stop (Strada Barbu Văcărescu 162-164, sector 2), cu intrare liberă, şi la Cinema Studio.

La “Anonimul” – 2014 vor fi peste 100 de filme. Festivalul din acest an îşi păstrează structura. Aşa că în “panorama internaţională” vor fi incluse filme premiate în 2014 la festivaluri prestigioase, retrospective etc. Cinefilii sunt curioşi cum va arăta secţiunea “OFF românesc”, dar şi programul competiţional – cu secţiunile lungmetraj, scurtmetraj ficţiune şi scurtmetraj animaţie. Selecţionerii titlurilor din competiţie  sunt aceiaşi: la lungmetraj - Ludmila Cvikova, selectorul oficial al Festivalului - Head of International Programming în cadrul Institutului de Film din Doha; la scurtmetraj – criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Dâmboviţa va înlocui Delta pentru o proiecţie specială. La 13 august, de la 20:30, la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa (segmentul de râu dintre Biblioteca Naţională şi Pod Unirea), e programat un eveniment special, alături de organizatori implicându-se Asociaţia Ivan Patzaichin – MILA 23. Pe un ecran uriaş va fi proiectat “Omnibusul ANONIMUL 10”, un film colectiv compus din trei scurtmetraje regizate de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu. Spectatorii vor putea vedea filmul într-un spaţiu neconvenţional, fie din lotci, fie de pe iarbă, într-un cadru special amenajat. “Omnibus” a fost produs în 2013 cu prilejul celor 10 ani de la înfiinţarea festivalului şi prezentat în cadrul programului “Actori în spatele camerei” la ediţia de anul trecut.

“Anonimul” se va deschide cu filmul “Le meraviglie”/ “The wonders”/ “Minunile”, în regia lui Alice Rohrwacher, prezentat în competiţia oficială Cannes 2014 şi distins cu Grand Prix (avanpremieră în România). În rolul principal e românca Alexandra Lungu, alături de care joacă Monica Bellucci, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher, Sabine Timoteo, Agnese Graziani. Tot de la Cannes (secţiunea “Un certain regard”) vine la “Anonimul” pelicula “Incompresa” de Asia Argento.

Pentru închiderea festivalului organizatorii au ales filmul în care a jucat ultimul său rol Philip Seymour Hoffman - “A most Wanted Man” (Vânătoarea de spioni), în regia lui Anton Corbijn.

Lista lungmetrajelor din competiţie încă nu a fost dată publicităţii. Sunt cunoscute titlurile scurtmetrajelor concurente – 18 filme de animaţie şi 32 de ficţiune.


×
Subiecte în articol: anonimul