x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Șapte filme de excepție susținute prim programul MEDIA, în competiție pentru Palme d'Or

Șapte filme de excepție susținute prim programul MEDIA, în competiție pentru Palme d'Or

15 Mai 2013   •   15:30
Șapte filme de excepție susținute prim programul MEDIA, în competiție pentru Palme d'Or

Treisprezece filme care au beneficiat de finanțare prin programul MEDIA (Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle) al Uniunii Europene dedicat cinematografiei vor rula pe marele ecran la cea de-a 66-a ediție a Festivalului internațional de film de la Cannes (15-26 mai). Printre acestea se numără șapte filme aflate în competiție pentru prestigiosul Palme d'Or (a se vedea anexa 1). Unul dintre ele este filmul Le Passé realizat de Asghar Farhadi, câștigătorul de anul trecut al premiului MEDIA al Uniunii pentru cel mai bun nou proiect cinematografic. Androulla Vassiliou, comisarul pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va înmâna premiul MEDIA ediția 2013 regizorului danez Thomas Vinterberg în cadrul „Rendez-vous-ului european” de duminică, 19 mai (a se vedea IP/13/419).

„Sunt încântată că filmele europene selectate pentru finanțare în cadrul programului MEDIA se află din nou în lumina reflectoarelor la Festivalul de la Cannes. MEDIA înseamnă o industrie a filmului european puternică și diversitate culturală. MEDIA îi va sprijini în continuare pe cei mai talentați realizatori de film în cadrul noului program Europa creativă. Filmele noastre au fost recompensate la multe ediții ale festivalului de la Cannes și sunt convinsă că nici anul acesta nu va fi o excepție,” a declarat Androulla Vassiliou.
    
Pe lângă cele șapte filme care fac parte din selecția oficială, alte patru filme finanțate prin programul MEDIA vor fi prezentate în cadrul Quinzaine des réalisateurs, unul la secțiunea Un Certain Regard și unul în cadrul La Semaine de la Critique, care își propune să descopere noi talente. Nouă dintre cei 12 câștigători anteriori ai Palme d'Or au beneficiat de sprijin prin programul MEDIA, inclusiv câștigătorul de anul trecut, Michael Haneke, cu filmul Amour.

Mai multe informatii, aici.

×