x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Astăzi la "Anonimul", un film premiat la Cannes

Astăzi la "Anonimul", un film premiat la Cannes

10 Aug 2011   •   21:00
Astăzi la "Anonimul", un film premiat la Cannes

Publicul Festivalului "Anonimul", desfasurat la Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii, va putea vedea astazi filmul "A fost odata in Anatolia/ Once Upon a Time in Anatolia", distins in acest an cu Marele Premiu la Cannes. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului acestui lungmetraj, Nuri Bilge Ceylan, invitat pentru a sustine un masterclass. Cu ocazia venirii cineastului turc la "Anonimul", organizatorii festivalului au programat si prezentarea altor doua filme ale lui Ceylan: "Uzac /Departe" (2002) si "Three Monkeys/ Cele trei maimute" (2008).

Competitia continua in cadrul "Anonimul"-ui, fiind incluse astazi in program atat scurtmetraje din mai multe tari, cat si lungmetrajele "Adapostul" (Bulgaria) si "Majoritate" (Turcia). Filmele sunt vizionate in timpul zilei in salile de cinema si apoi, pe timpul noptii, in camping.

Maine, in competitia mare va intra filmul "Wasted youth/ Tinerete irosita", regia Argyris Papadimitropoulos, Jan Vogel (Grecia).

De la inceputul festivalului (8 august), publicul a avut parte de multe filme straine si romanesti, dar si de un program dedicat memoriei actorului Stefan Iordache, incluzand peliculele "Concurs", regia Dan Pita, si "Cei care platesc cu viata", regia Serban Marinescu. Seara de marti a fost seara filmului romanesc, cu scurtmetraje, lungmetraje si documentare. Unul dintre regizorii romani, Dan Chisu, a fost invitat sa-si prezinte "un extras" din urmatorul sau film "Si caii sunt verzi pe pereti".

Pentru Marele Premiu Anonimul de 3.000 de dolari concureaza in acest an sapte lungmetraje (sase straine si unul romanesc). La scurtmetraje sunt in competitie 32 de filme de fictiune si 21 de animatie. Se vor acorda Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune si Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie (fiecare in valoare de 1.000 de dolari).

Inchiderea Festivalului Anonimul va avea loc sambata, cu un concert "Suie Paparude" si proiectia filmului lui Woody Allen "Miezul noptii", programate dupa decernarea premiilor.

×
Subiecte în articol: anonimul