x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Au mai rămas 5 zile până începe LES FILMS DE CANNES À BUCAREST (20-29 octombrie)

Au mai rămas 5 zile până începe LES FILMS DE CANNES À BUCAREST (20-29 octombrie)

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Oct 2023   •   14:00
Au mai rămas 5 zile până începe LES FILMS DE CANNES À BUCAREST (20-29 octombrie)

Vă prezentăm filmele participante la festival recomandate de Cristian Mungiu & echipa.

Chambre 999.

E întotodeauna amuzant când oameni, altfel serioși, încearcă să prevadă viitorul. Iar cineaștii nu fac excepție. 40 de ani după ce Wim Wenders a întrebat cineaști de renume cum cred că va arăta cinematograful peste 20 de ani, Lubna Playoust a reluat experimentul adresând aceeași întrebare cineaștilor de astăzi. Dacă credeți că sunteți mai buni prezicători decât cineaștii înșiși, vă provoc să vă înregistrați acum cu un răspuns și să aveți răbdare 20 de ani. Să vedem cine a avut dreptate.

Filmul rulează în prezența regizoarei duminică, 22 octombrie, de la ora 20:00 la Cinema Victoria (Timișoara) & luni, 23 octombrie, de la ora 20:30 la Cinema Elvire Popesco (București).

 

Le Retour.

E cel mai fluid, intens și subtil film al regizoarei și actriței Catherine Corsini, care se remarcă nu doar prin ce include, dar mai ales prin ce lasă nespus. Transformă o vacanță de vară în Corsica într-o revelație despre viață și moarte. Filmul a devenit fără voia lui un exemplu despre cum mari opere de cinema contemporan riscă sa fie ratate de public când cancel-culture traversează oceanul spre Franța.

Filmul rulează în prezența regizoarei sâmbătă, 21 octombrie de la 20:30 la Cinema Timiș (Timișoara) &  Duminică, 22 Octombrie, de la ora 20:30 la Cinema Elvire Popesco (București).

 

Les Meutes/Hounds.

Cu Hounds aproape că uiți că privești un film. Ai impresia că ai fost luat de mână și, fără să-ți dai seama, ai fost abandonat în suburbiile orașului Casablanca. Și nu te simți deloc comod. Ești martorul direct al lui Hassan și Issam (tată și fiu) care rătăcesc noaptea pe străzile orașului încercând să ducă la capăt o misiune de răzbunare a găștilor care controlează cartierul. În spatele mașinii lor se află un cadavru de care trebuie să scape. E o lume clandestină, în care numai conexiunile și instinctul de conservare te ajută să mergi mai departe.

Tatăl și fiul sunt actori neprofesioniști, aflați la primul rol, dar cu toate acestea, dau o forță incredibilă filmului. Fie crezi că au de fapt o bogată filmografie în spate, fie că fac asta în fiecare seară și nu țin cont că de data asta cineva îi filmează. Pe Abdellatif Masstouri, carismaticul actor din rolul tatălui, regizorul a declarat că l-ar fi cunoscut pe străzile Marocului, unde avea o tarabă de pește.

Kamal Lazraq pare că și-a propus să ne facă o injecție cu adrenalină cu acest prim film care nu te lasă să respiri o secundă, pentru ca, în final, descărcarea emoțională să fie pe măsură.

Filmul a fost aplaudat minute în șir la final, împreună cu echipa, la premiera mondială de la Cannes. Revelația din acest an a competiției Un Certain Regard a Festivalului, Hounds (Les Meutes) debutul regizorului marocan Kamal Lazraq este un must-see!

Filmul rulează duminică, 22 octombrie, de la ora 16:00 la Cinema Muzeul Țăranului.

 

Only The River Flows.

Primul meu crush din festival este regizat de Wei Shujun, un tânăr regizor chinez, care a luat premiu la Cannes de la primul lui scurtmetraj, On the Border. Omul știe atmosferă, langoare, pasiune fără vorbe. Povestea se întâmplă în anii 1990, în orașul Banpo din China rurală, unde este găsit cadavrul unei femei, lângă râu. Ancheta se termină rapid cu o arestare evidentă, dar Ma Zhe, șeful poliției, nu e convins și continuă să cerceteze comportamentul ascuns al concetățenilor săi. Only the River Flows are toate calitățile să fie un Twin Peaks.

Filmul rulează pe 25 & 26 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului.

 

Le Ravissement.

Sunt uneori momente în viață în care o minciună ar fi foarte la îndemână. Ar putea rezolva o situație, produce o răzbunare, sau o răzgândire, sau o răsturnare de situație. Știi, înainte de a alege dacă să o spui sau nu, că acea minciună o să deformeze spațiul și timpul așa cum le cunoșteai înainte, și nimic nu va mai fi la fel. Uneori, ai nevoie s-o faci, cum este cazul Lydiei (Hafsia Herzi), care-i spune unui bărbat pe care îl reîntâlnește că bebelușul din brațele ei este al lor.

Filmul este prezentat de regizoarea Delphine Gleize vineri, 21 octombrie la Cinema Victoria (Timișoara) iar la București are proiecție vineri, 27 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului.

 

Close Your Eyes.

El espíritu de la colmena (1973) e unul dintre filmele acelea magice și misterioase pe care odată ce le vezi, te vor bântui pe viață. Victor Erice avea 34 de ani când l-a făcut, iar acum la 82 a decis să facă un al patrulea film. Close Your Eyes ne reunește nu doar cu acest autor care nu seamănă cu nimeni altul, dar și cu Ana Torrent, care la 6 ani era protagonista primului film. La 56 de ani Ana este tot fiica cuiva, de data asta unui personaj dispărut a cărei memorie o caută prietenul său cel mai bun, și echipa unui show de televiziune, și această fiică rămasă demult fără el. Nu este un film pe care să-l ajute sinopsisul, mizez tot pe trailer și aici să vă facă să vă luați biletul, asta și ochii negri la fel de nesfârșit de adânci ca întotdeauna ai Anei Torrent.

Filmul rulează pe 21 & 22 octombrie.

 

Recomandarea mea vine dintr-o amintire pe care o retrăiesc cu drag an de an la festival, încă de când am terminat facultatea. Am absolvit CAV, cu focus pe Scenaristică la UNATC și în departamentul nostru se făcea și analiză de film. Mi-a fost dat ca temă să văd (cât se poate) și să citesc tot de la și despre Thodōros Angelopoulos și apoi să fac un eseu despre filmografia lui. Cât m-am documentat, m-am întrebat cum ar fi fost dacă aș fi putut să și stau de vorbă cu regizorul pentru că aș fi vrut să-l întreb câteva lucruri, mai ales despre The Travelling Players și The Dust of Time. Așa că pentru mine în festival, mereu unul dintre cele mai importante evenimente va fi Retrospectiva, următoarele fiind proiecțiile cu filme unde sunt prezenți și regizori. Anul acesta vine la #lesfilms Nicolas Philibert și există cel puțin o ocazie când o să pot și eu, dar și voi să îi adresăm întrebări.

 

×