x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film BEST FILM FEST/Trofee cineaştilor

BEST FILM FEST/Trofee cineaştilor

de Maria Sârbu    |    26 Ian 2009   •   00:00
BEST FILM FEST/Trofee cineaştilor

Gala Festivalului celor mai bune filme distribuite în 2008 pe ecranele din România, care s-a desfăşurat vineri seara la Cinema Studio, n-a strălucit prin prezenţa celebrităţilor în domeniu, deşi organizatorii s-au străduit, ca şi la celelalte opt ediţii, să-i dea amploarea cuvenită.   



"Best Film Fest", o manifestare înfiinţată cu nouă ani în urmă, include filmele cele mai bune votate de critici şi jurnalişti, fără a se lua în calcul încasările obţinute sau numărul de spectatori. De aceea, rar se întâmplă ca în topurile alcătuite să intre şi un film "comercial", cu mare succes de casă. Oricum, rezultatul voturilor poate fi subiectiv, pentru că mulţi care îşi spun opinia nu au văzut toate filmele. Ei votează ce le-a plăcut din ce au văzut. Până la 29 ianuarie o serie de filme alese după astfel de criterii pot fi vizionate la Cinema Studio.

Dincolo de faptul că filmele sunt oferite încă o dată publicului, s-au acordat şi trofeele deja tradiţionale, care au revenit celor aflaţi pe prima poziţie la categoriile: Cele mai bune filme care au rulat în România în 2008 (10 selectate) – "Va curge sânge/There Will Be Blood" (distribuitor Prooptiki); Cele mai bune filme europene (patru) – "În slujba regelui Angliei" (propunerea Cehiei pentru Oscar); Cele mai bune filme româneşti (trei) – "Restul e tăcere" de Nae Caranfil (producător Cristian Comeagă, Domino Film); Cel mai bun film independent românesc (unu) – "Elevator" de George Dorobanţu; Cel mai bun scurtmetraj românesc (trei) – "Alexandra" de Radu Jude; Cel mai bun regizor român – Nae Caranfil; Cel mai bun actor în film românesc – Dragoş Bucur ("Boogie") şi Cea mai bună actriţă în film românesc – Anamaria Marinca ("Boogie").

DOAR DOUĂ PREFERATE
În ceea ce priveşte filmul românesc, ca şi anul trecut, în preferinţele votanţilor au fost două producţii: "Restul e tăcere" de Nae Caranfil şi "Boogie" de Radu Muntean. Dacă primul a obţinut trofeul pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, cel de-al doilea titlu (aflat al doilea în top, la Cel mai bun film şi la Cel mai bun regizor) le-a adus interpreţilor principali câte un trofeu. În 2008, au fost lansate pe marile ecrane 12 filme româneşti. E oarecum o creştere faţă de anul precedent, dar asta nu e industrie. Eugen Şerbănescu, directorul CNC, a asigurat asistenţa că în 2009 va fi o producţie autohtonă mai mare. De notat că la categoria scurtmetraj în top au intrat trei filme, dar pe prima poziţie a fost "Alexandra" de Radu Jude (producător Ada Solomon) şi nu "Megatron" – locul al II-lea (Palme d’Or) sau "Valuri" – locul al III-lea (Leopardul de Aur, la Locarno). Ada Solomon, care a ridicat trofeul, a spus că "Alexandra" nu s-a regăsit în palmaresul festivalurilor importante din lume pentru că are o durată de 30 de minute şi nu este eligibil pentru competiţia de scurtmetraje.

Regizorii şi actorii premiaţi au lipsit de la ceremonie. Din suita lor doar George Dorobanţu, pentru al său "Elevator", a fost prezent la gală. Un trofeu "Best Film Fest" a revenit şi distribuitorului InterCom, pentru pelicula cu cele mai mari încasări obţinute anul trecut în România: "Călătorie spre centrul pământului" (în sistem 3D), care a depăşit un milion de dolari. Este pentru a doua oară când un film difuzat în România atinge această cifră. Filmul românesc cu cele mai mari încasări în 2008 a fost "Supravieţuitorul" de Sergiu Nicolaescu (circa 80 de mii de euro încasaţi pe bilete).
"Best Film Fest" a fost organizat de Asociaţia Film România (AFR), Agenţia Champions, Independenta Film, Asociaţia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineaştilor din România.

×
Subiecte în articol: arte film