x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Bucătăreasa preşedintelui”: un conte în rolul lui Francois Mitterrand

“Bucătăreasa preşedintelui”: un conte în rolul lui Francois Mitterrand

de Sebastian S. Eduard    |    13 Oct 2013   •   16:53
“Bucătăreasa preşedintelui”: un conte în rolul lui Francois Mitterrand

Din week-endul care a trecut un film extrem de interesant ne face cu ochiul. Este vorba de pelicula “Haute Cuisine – Bucătăreasa preşedintelui”, în regia lui Christian Vincent.
Interesant este faptul că rolul preşedintelui Mitterand este jucat de scriitorul, jurnalistul şi filosoful octogenar Jean d’Ormesson. Pe numele complet Jean Bruno Wladimir Francois de Paule Le Fèvre d’Ormesson, “actorul” care a acceptat să intre în rolul preşedintelui Franţei are 88 de ani şi are titlu nobiliar, iar în 1973, Jean d’Ormesson a fost ales membru al Academiei Franceze, (din 2009 a devenit decanul acesteia). Jean d'Ormesson a fost decorat cu Legiunea de onoare în rang de Mare Ofiţer.

“Jean a apărut în ultimul moment”, povesteşte regizorul Christian Vincent. “Cu câteva zile înainte să începem filmările, agentul actorului care trebuia să-l joace pe preşedinte m-a sunat că acesta nu mai poate veni. Atunci ne-a venit ideea că ar putea fi cineva din afara breslei. Un intelectual, un avocat… Cineva a pronunţat numele lui Jean d'Ormesson. Producătorul l-a contactat şi el a acceptat pe loc. A avut parte şi de o probă... Jean ne-a spus că întotdeauna a visat să devină actor”.

Debutantul actor octogenar recunoaşte că a avut mari probleme cu memorarea replicilor: “De câteva ori am şi adormit cu scenariul în braţe… Dar asta probabil că a prins bine pentru că, în timpul nopţii, textele mi s-au fixat mai bine în memorie”.


×