x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Bucharest Art Film Festival, deschis la ICR cu un film despre Brâncuşi

Bucharest Art Film Festival, deschis la ICR cu un film despre Brâncuşi

08 Sep 2016   •   23:35
Bucharest Art Film Festival, deschis la ICR cu un film despre Brâncuşi

Producţia de film mut "Brâncuşi Filme" a fost prezentată joi seară, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui sculptor, la gala de deschidere a Bucharest Art Film Festival - BAFF, găzduită de Institutul Cultural Român.

Imaginile de arhivă, care ni-l înfăţişează pe Brâncuşi în atelierul de la Paris, lucrând - în lemn, piatră, sau marmură - ori aranjându-şi lucrările, au fost acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian.

Citeste si Femeile din viaţa lui Brâncuşi. Scandalul ”sexual” in care a fost implicată Prinţesa X

Secretarul general adjunct al ICR, Cristina Liberis, a afirmat cu acest prilej că evenimentul, la organizarea căruia ICR este partener, are ca prim scop cunoaşterea moştenirii lăsate de Constantin Brâncuşi, dar şi cunoaşterea formelor artistice exprimate prin film, promovarea creaţiei naţionale.

"Această primă ediţie îl aduce pe Constantin Brâncuşi în Bucureşti şi sperăm ca următoarele ediţii să cuprindă mai multe realizări cinematografice cu care să ne putem duce şi la Târgu Jiu", a mai spus Cristina Liberis.

La rândul său, Costel Mihalache a apreciat că această primă ediţie îşi propune să vorbească, din altă perspectivă, timp de patru zile, despre "cel mai mediatizat personaj al culturii române la această oră" - Constantin Brâncuşi. "Adică să vorbim şi altfel decât despre bani de Brâncuşi, să încercăm să-l înţelegem, să-l cunoaştem, să-l demitizăm, adică să aruncăm desenele false despre el care umplu internetul şi media", a adăugat Mihalache.

Dezbateri, proiecţii şi o expoziţie dedicată cunoscătorilor, iubitorilor şi amatorilor fenomenului cinematografic sunt programate în cadrul Festivalului de film de(spre) artă - Bucharest Art Film Festival, care va avea loc de joi până duminică la Muzeul Ţăranului Român şi Institutul Cultural Român,

Festivalul va continua la Cinema Muzeul Ţăranului - Sala Horia Bernea cu proiecţii de film dedicate lui Constantin Brâncuşi, filme în premieră în România, dar şi cu dezbateri care adună nume importante din domeniile creative, artistice şi de cercetare.

Vineri, în cea de a doua zi a evenimentului este programată dezbaterea "Arta publicitară: campaniile şi endorserii de cultură" sau "Oamenii de cultură în arta publicitară", urmată de trei proiecţii de film: "Brâncuşi sau şcoala de a privi", regia Jean Pradinas, scenariul Marin Sorescu (1972), "Coloana sau lecţia despre infinit", regia Laurenţiu Damian (2002) şi "În căutarea tatălui pierdut", în regia lui Ionuţ Teianu.

Ziua de sâmbătă debutează cu dezbaterea "Arta de a ne iubi patrimoniul", după care este programată o nouă serie de filme: "Sculpture: Brancusi" (2013), în regia lui Alain Fleischer, "Sculpture: Bourdelle" (regia Jean Baptiste Mathieu, 2013), "Tony Cragg on Constantin Brancusi" (regia Cristopher Swayne, 1992) şi "Cuminţenia Pământului" o creaţie cinematografică a lui Manase Radnev şi Constantin Chelba (1991).

În ultima zi va avea loc seminarul "Brâncuşi pentru începători", unde criticul de artă Pavel Şuşară va ţine o lecţie introductivă în opera şi viaţa artistului naţional. Ultima serie de proiecţii va cuprinde producţia lui Alexandru Maftei - "La un pas de eternitate" (2016), urmată de producţia lui Cornel Mihalache - "Brâncuşi" (1996) şi filmul francez "Regele Rodin" (regia Alain Fleischer, 2013).

În festival, artista Alina Gurguţă va prezenta o expoziţie de costum, inspirată de operele lui Brâncuşi.

Evenimentul este organizat de Docuart şi ICR, fiind cofinanţat de Uniunea Naţională a Cineaştilor şi având partener principal Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Sursa: AGERPRES

×