x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cannes vine la Bucureşti. În program, filme de David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase

Cannes vine la Bucureşti. În program, filme de David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase

de Sebastian S. Eduard    |    25 Sep 2014   •   20:31
Cannes vine la Bucureşti. În program, filme de David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase

Şase dintre cineaştii favoriţi ai Cannes-ului, David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase, sunt câteva dintre numele grele din programul Les Films de Cannes a Bucarest, care se va desfăşura în perioada 24-30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Elvira Popescu.

De la “Maps to the Stars”, filmul care i-a adus trofeul de interpretare actriţei Julianne Moore, la “Deux jours, une nuit”, în care Marion Cotillard face un rol remarcabil, spectatorii vor vedea în premieră în România câteva dintre cele mai apreciate producţii de pe Croazetă.

O satiră acidă a Hollywoodului, “Maps to the Stars”, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, îi are în distribuţie pe Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon. Cu rolul unei vedete pe final de carieră, torturată de amintirea mamei ei abuzive, Moore a câştigat trofeul de interpretare feminină la Cannes, în 2014.

O impresionantă performanţă pe marele ecran reuşeşte şi Marion Cotillard, în cel de-al optulea film pe care regizorii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne îl aduc la Cannes, “Deux jours, une nuit”, proiectat în premieră la Bucureşti. Deţinători a două Palme d’Or, pentru “Rosetta” (1995) şi “L’Enfant” (2005), fraţii Dardenne s-au aflat şi anul acesta printre favoriţii la trofeu.

Regizorul britanic Ken Loach, care deţine recordul lansărilor la Cannes, cu nu mai puţin de 12 filme în competiţie, dintre care unul premiat cu Palme d’Or – “The Wind that Shakes the Barley” (2006) – revine cu “Jimmy’s Hall”. Cineastul în vârstă de 78 de ani a anunţat că acesta ar fi ultimul său film

Cu cinci selecţii la Cannes, dintre care patru în competiţie, regizoarea japoneză Naomi Kawase şi-a câştigat renumele în festivalul de pe Coasta de Azur, unde a câştigat Camera d’Or (“Suzaku”, 1997) şi Marele Premiu (“Mogari no Mori”, 2007). Cinefilii vor avea şansa să vadă, tot în premieră, “Still the Water”, dramă a doi copii de pe o insulă, un băiat şi o fată, care descoperă împreună ce înseamnă moartea şi dragostea. Filmul conţine câteva scene-şoc care au pus la încercare rezistenţa spectatorilor de la Cannes.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. În 2013, peste 11.000 de spectatori au vizionat filmele, majoritatea proiecţiilor de seară fiind sold-out.

×