x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Oct 2020   •   14:31
Cinematografia românească, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia
Sursa foto: Actorii Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, în „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri: Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

Actorii Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru au primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, în Concursul Internațional, pentru rolurile din filmul „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri, anunță ICR Varșovia. De asemenea, în Concursul 1-2, Juriul a acordat două mențiuni: prima a mers către filmul „Mia își ratează răzbunarea”, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, iar cea de-a doua către filmul „Spirala”, în regia Ceciliei Felméri, o coproducție Ungaria-România, cu Bogdan Dumitrache în rolul principal.

 

 

Ana Maria Guran joacă în „Mia își ratează răzbunarea”, regia Bogdan Theodor Olteanu

 

 

În perioada 9-18 octombrie 2020 a avut loc Festivalul Internaţional de Film de la Varșovia (WFF), ajuns în acest an la a 36-a ediţie. Cu o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa și Tallinn. WFF este un festival-concurs și prezintă pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.

 

 

Regizorul Bogdan Theodor Olteanu, mențiune în Concursul 1-2, pentru „Mia își ratează răzbunarea”

 

 

Anul 2020 a adus o reușită remarcabilă a cinematografiei românești, prin selectarea în secțiunile competiționale ale Festivalului a patru producții românești de lungmetraj și scurtmetraj, prezentate la Varșovia în premieră mondială: lungmetrajul „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri, în Concursul Internațional, „Mia își ratează răzbunarea”, regia Bogdan Theodor Olteanu, în Concursul 1-2 (debut), „Toni & prietenii săi”, regia Ion Indolean, în Concursul Free Spirit, şi scurtmetrajul de animație „Cântec de leagăn”, în regia lui Paul Mureșan, în Concursul Filmelor de Scurtmetraj.

 

 

Regizoarea Cecilia Felméri, mențiune în Concursul 1-2, pentru filmul „Spirala”

 

 

Prezența românească a fost completată de participarea unor cineaști români ca membri ai juriului Festivalului: regizorul și producătorul Dan Chișu a fost membru al Juriului Concursului 1-2, criticul de film Cătălin Olaru – membru al Juriul FIPRESCI, iar Georgiana Mușat și Elena Diana Smeu – membre în Juriul Young FIPRESCI, format din participanți ai proiectului Warsaw Critics.

 

 

Actorul Bogdan Farcaș

 

 

ICR Varșovia a fost partener al Festivalului, susținând prezența în capitala poloneză a echipelor filmelor „Mia își ratează răzbunarea” și „Toni & prietenii săi”.

 

 

×