x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cinemaul pentru copii, problema adulţilor

Cinemaul pentru copii, problema adulţilor

de Maria Sârbu    |    03 Iul 2011   •   21:00
Cinemaul pentru copii, problema adulţilor

Festivalul International de Film pentru Copii si Tineret "Punguta cu doi bani" desfasurat la Piatra-Neamt a ara­tat ca este extrem de necesar sa se acorde atentie productiilor cin­e­ma­tografice de acest gen. Desi vremea a fost capricioasa in perioada fes­tivalului (29 iunie-3 iulie), spectatorii au venit la cinematograf cu droaia. Mici si mari au fost atrasi de eveniment prin buna organizare a celor implicati. Reluarea dupa 20 de ani a festivalului initiat de Gheorghe Naghi se datoreaza colegei sale, re­gi­zoa­rea Elisabeta Bostan, autoarea unor memorabile pelicule pentru co­pii realizate de-a lungul timpului si atat de apreciate in tara si peste ho­tare.

Echipa de la Piatra-Neamt, de data aceasta in frunte cu actorul Ioan Cu­coara, si cativa oameni tineri, creatori din Bucuresti, au motiv sa continue si la anul. Efortul lor a atins tinta: copiilor le place filmul; copiii au nevoie de film, de film bun. A fost o sar­batoare, de care au putut auzi si micutii de la cresa si gradinita, si elevii, si parintii.

In aceasta perioada, cocosul – mascota festivalului – a avut o misiu­ne importanta: sa "cante" si sa anunte evenimentul de fiecare data cand in­cepea o proiectie. Venind din pere­gri­narile sale in prima zi de festival, pintenatul de doi metri a stat pe scena cinematografului Dacia-Panoramic, spre bucuria publicului. Pentru ca micii spectatori sa se simta bine, organizatorii festivalului au fost nevoiti chiar sa primeneasca sala de cinema, care e de "moda veche" cum s-ar spune. A venit la festival, promitand de pe scena ca cinematograful va fi renovat si utilat modern, chiar directorul RADEF "Romaniafilm", Marius Iurascu. Si trebuie sa se tina de cu­vant, doar acest festival a demonstrat ca lumea vrea la cinema, vrea sa vada filme bune, dar sa aiba si conditii civi­lizate. Cinematograful se va numi, dupa astfel de schimbari, "Draga Ol­teanu Matei".

In afara de Draga Olteanu Matei, au venit la festival si vedete mai tinere, care au jucat in filme pentru copii, printre care Medeea Marinescu, pu­blicul aplaudand-o si asaltand-o pentru autografe, dupa proiectia filmului "Maria Mirabela" de Ion Popescu GOPO, in care actrita a intruchi­pat-o, in 1981, pe micuta Mirabela, si Bian­ca Brad, interpreta in filmul Elisa­betei Bostan "Zambet de soare" (1987), de la care tineri si maturi solicitau autografe.

Publicul a fost impresionat de filmele romanesti, dar si de cele trei productii straine din festival: "Cro­codilii" (Germania), "Daniel si cainii inteligenti" si "O incarcatura pentru Africa" (productii canadiene), despre care unii critici spun ca sunt admirabile.

Festivalul este competitiv. Prin­tre membrii juriului s-a numarat si criticul Magda Mihailescu, care, referindu-se la acest gen de productii cinematografice, a spus pentru Jurnalul National: "O cinematografie se sustine pe filmele medii. De ce nu facem filme ca aceste doua straine ("Crocodilii" si "Daniel si cainii inteligenti" – n.r.)? Am trait atmosfera primei editii a festivalului (1984 – n.r.) si mi se pare o idee excelenta de a se relua, chiar in conditiile in care nu avem o productie pentru copii, nu avem preocuparea pentru astfel de filme. Acest gen este neglijat tot timpul. Dar reluarea este minunata. Niciodata nu vor fi indeajuns de mul­te festivaluri. Daca un festival este bi­ne organizat si este intemeiat, isi ga­seste rostul si isi gaseste pu­blicul. S-a vazut ca acest festival are ratiunea de a exista. Se vede din entuziasmul co­piilor, fie mici, fie mari. Acest en­tu­­ziasm m-a impresionat si m-am bu­curat alaturi de ei. Existenta lui este totusi conditionata de o productie de film minima, care sa poata intra in competitie cu alte filme. Asa cum s-a vazut, se fac filme foarte bune in lu­me, filme medii, nu capodopere, dar de o valoare foarte buna. Copiii de azi sunt inteligenti, crescuti cu toa­te minunile tehnicii, si asta le-a as­cu­tit perspicacitatea si simtul de a dis­cerne si de a se raporta la realitate (...)".

Cu gandul la micul public, maturii acestui festival au pus la cale si un simpozion, intitulat "Violenta in filmul pentru copii si in filmul animat", moderator fiind prof. univ. dr Titus Vijeu. Iata ce ne-a spus el referitor la aceasta tema: "Nu se fac la noi filme pen­tru copii, dar nu putem oculta pre­zenta violentei. Violenta se mani­festa in varii forme aici si aiurea, do­vada fiind programele de televiziune care ne fac partasi involuntar la aceste complicate stari psihotice ale omului. Faptul ca aici, la Piatra-Neamt, s-a organizat un festival avand in centrul lui problematica filmului pentru copii si tineret nu pune o astfel de tema. E o tema care prin participarea cineastilor invitati sa o dezbata nu va rezolva chestiunea de fond. Ches­tiunea de fond ramane in sarcina so­cietatii pe ansamblu, dar un semnal de alarma poate fi tras. Atata vreme cat vom incerca sa ocolim toate no­xe­le care marcheaza orga­nismul so­cial si chiar cultural al unei natii, lu­cru­rile nu se vor indrepta".

×