De trei zile canta cocosul la Festivalul International de Film pentru Copii si Tineret 'Punguta cu doi bani' de la Piatra-Neamt. Pintenatul de vreo doi metri inaltime, tinand in plisc punguta, a venit, la 29 iunie, la Cinematograful Dacia-Panoramic insotit de un alai format din aproximativ 700 de copii cu baloane colorate. In fata lui, o trasura cu 'zane', trasa de doi cai frumosi suri. A intrat tantos in sala de cinema in strigatele de bucurie ale spectatorilor mici si mari si s-a postat in coltul scenei. Acolo troneaza, cantand de fiecare data cand incepe un film, doar e mascota festivalului.
Astfel, debutul manifestarii a fost spectaculos, mai ales ca momentul festiv a avut tenta sarbatoreasca. Au venit la deschiderea festivalului musafiri de tot felul, printre care vedetele de film Draga Olteanu Matei si mai tanara ei colega Medeea Marinescu. In punguta cocosului, s-a ascuns 'o surpriza'. In scrisoarea scoasa de acolo de Draga Olteanu Matei, la rugamintea directorului festivalului, Ioan Cucoara, si a directorului RADEF 'Romaniafilm', Marius Iurascu, era scris: 'Cinema Draga Olteanu Matei'.
Asa se va numi acest cinematograf, astazi vechi si urat, dupa ce va fi renovat si modernizat. Este angajamentul directorului 'Romaniafilm' si el trebuie indeplinit, caci s-a promis in fata unei sali arhipline, publicul fiind in majoritate format din copii, iar copiilor nu le place cand fagaduiala e doar vorba.
Apoi, copiii au cantat, au dansat, au fost salutati si indemnati sa vina la film de catre organizatori, dar si de Medeea Marinescu, protagonista in pelicula 'Maria Mirabela', creata de Ion Popescu GOPO si proiectata in prima zi a festivalului.
In cea de-a doua zi a Festivalului 'Punguta cu doi bani', publicul a putut vedea, de la ora 11:00, 'Uimitoarele aventuri ale muschetarilor' – desenul animat al cineastului Victor Antonescu, prezent si el in festival. Dupa-amiaza, s-au proiectat doua filme straine: 'Crocodilii' (Germania) si 'Daniel si supercainii' (Canada) – admirabile productii cu copii dedicate publicului de orice varsta.
In prima parte a zilei de vineri, un alt desen animat al lui Victor Antonescu – 'Robinson Crusoe' – a prilejuit, inainte de proiectie, o intalnire a regizorului cu micii spectatori veniti in numar mare la cinema, fiind organizat chiar un concurs la care cativa copii au incercat sa 'coase un nasture'. S-a dovedit ca au har in ale actoriei. Programul zilei include si: 'Dumbrava minunata', dar si doua filme dedicate elevilor din clasele mari – 'Liceenii' si 'Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii' (acesta din urma fiind mai degraba un motiv de a indemna la lectura romanului 'Ion' de Liviu Rebreanu, dupa care s-a facut ecranizarea).
Primele zile de festival au fost, in pofida vremii posomorate, un adevarat 'Zambet de soare', aceasta fiind si tema evenimentului. Apropo, este programat la 3 iulie si filmul Elisabetei Bostan, 'Zambet de soare'.
Tot copiii, sub obladuirea celor maturi, in cazul de fata a profesoarei Miluta Cristal, prezinta spectacole, in fiecare seara dupa filmul de la ora 18:00, pe o scena din fata cinematografului. Credeti-ma, sunt spectatori foarte multi, caci micile vedete, cu vocile lor frumoase, atrag nu numai publicul de cinema, ci si pe toti trecatorii din zona, de la acea ora.
Este o izbanda acest festival. A prins foarte bine la comunitate. Echipa organizatorica merita laude, pentru ca se gandeste totusi la educatia prin film a unor noi generatii, care pot cadea usor sub influenta violentei din multele filme de desen animat de la televizor sau din jocuri pentru copii pline de violenta din lumea virtuala.