x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film DaKINO, deschis cu un film de artă despre artă

DaKINO, deschis cu un film de artă despre artă

de Maria Sârbu    |    04 Apr 2013   •   19:03
DaKINO, deschis cu un film de artă despre artă

Lungmetrajul selectat pentru Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, “A Late Quartet”, produs şi regizat de Yaron Zilberman în 2012, dă o notă înaltă acestui eveniment cinematografic, care a fost iniţiat cu 22 de ani în urmă. Atunci când aduci o astfel de peliculă la un festival dedicat scurtmetrajului este clar că organizatorii se gândesc nu la încasări, ci la spectatori, la acei spectatori care apreciază filmul de artă, la acei spectatori care trebuie să ştie ce este un film de artă. Cu atât mai mult cu cât filmul e despre artă, spunând povestea unui cvartet de coarde, povestea celor patru muzicieni ai acestei formaţii, care pregătesc concertul prilejuit de împlinirea a 25 de ani de când s-au unit. Piesa lor de rezistenţa este Cvartetul nr 14 op. 131 de Bethoveen.

Viaţa de artist a fiecăruia dintre ei este împletită cu destinul ansamblului. Practica uzuală monolită de un sfert de veac începe să crape în bucăţi, mai mari şi mai mici, o dată cu decizia unuia dintre membrii cvartetului, violoncelistul, interpretat de Christopher Walken, de a părăsi formaţia din cauza unui presupus diagnostic:  Parkinson.

Şi apar problemele de viaţă, de cuplu, de familie, care până la acest moment crucial erau adumbrite de dragostea pentru muzică, erau îngheţate de dragul acestui cvartet de coarde atât de apreciat. Cioburi s-ar fi ales din tot, dacă dragostea, înţelepciunea, respectul pentru această artă nu ar prima.

Filmul a fost prezentat în avanpremieră în Bucureşti. Înainte de proiecţie (miercuri seara), organizatorii Festivalului DaKINO au invitat în faţa publicului de la Grand Cinema Digiplex (Băneasa) pe violonistul Alexandru Tomescu, membru al cvartetului Ad Libitum, care ştie ce înseamnă “familia” unui asemenea ansamblu de muzică de cameră, şi pe actorul Vlad Ivanov, care a “cântat” la violoncel, din postura sa de “oligarh”, în filmul lui Radu Mihăileanu “Concertul”. Cei doi au fost “încadraţi” de două doamne, ele ştiind de minune să “gospodărească” un festival de film: Miruna Berescu, director DaKINO, şi Irina-Margareta Nistor, selecţionerul filmelor din competiţie. Împreună au dat, astfel, startul DaKINO 22. (Maria Sârbu)

×