x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "După dealuri", inclus pe lista peliculelor eligibile pentru nominalizarea la Oscar

"După dealuri", inclus pe lista peliculelor eligibile pentru nominalizarea la Oscar

09 Oct 2012   •   20:50
"După dealuri", inclus pe lista peliculelor eligibile pentru nominalizarea la Oscar

Filmul "După dealuri", al regizorului Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista celor 71 de lungmetraje eligibile pentru a fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, decernat în 2013, conform Examiner.com.

Numărul de 71 de ţări reprezint un record de nominalizări pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film străin, care va fi decernat la cea de-a 85-a editie a acestor premii, in februarie 2013.

Cele mai notabile titluri de pe lista extinsă sunt "Amour", al regizorului Michael Haneke, câştigatorul Palme d'Or la Cannes în acest an, dar şi "The Intouchables", un film francez care s-a bucurat de un mare succes.

Ţara care a dat câştigătorul din 2012, Iranul - cu filmul "A Separation" - nu a înscris niciun film pentru ediţia din 2013, în semn de protest faţă de "Inocenţa Musulmanilor", pelicula care a generat revolte în Orienul Mijlociu, în urma cărora au murit cel puţin 50 de oameni.

"După dealuri", propunerea României la Oscarul, a fost premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Festivalul de la Cannes. Filmul este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie, de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o anima.

×