x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” revine în martie la București, Cluj-Napoca și Timișoara

Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” revine în martie la București, Cluj-Napoca și Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Feb 2023   •   13:20
Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” revine în martie la București, Cluj-Napoca și Timișoara

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediție, care va avea loc în București (6 – 12 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (21 – 26 martie, Cinema Arta și Cinema Victoria) și Timișoara (30 martie – 2 aprilie, Cinema Victoria).

12 dintre cele mai bune producții cinematografice italiene recente, premiate și apreciate, dar și filme clasice restaurate, care poartă spectatorii prin locuri memorabile și pline de istorie sau peisaje de poveste, vor putea fi văzute în cadrul festivalului, în prezența invitaților speciali, regizori sau actori.

Cei opt munți / Le otto montagne (r. Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, 2022), Atlantida / Atlantide (r. Yuri Ancarani, 2021), Pentru Chiara / A Chiara (r. Jonas Carpignano, 2021), Spărgătorul de oase / Spaccaossa (r. Vincenzo Pirrotta, 2022), Eu și Spotty / Io e Spotty (r. Cosimo Gomez, 2022) și Milano calibrul 9 / Milano Calibro 9 (r. Ferdinando Di Leo, 1972) sunt doar o parte din filmele ce fac parte din selecția festivalului, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic.

„Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar și cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace și de interesantă, cu o nouă generație de regizori, actori și producători care duc mai departe tradiția filmului italian, dar în același timp experimentează noi forme și limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea perspectivei și caracterul vizionar, filmul italian vorbește despre marginalitate, despre adolescență, despre diversitate, dar și despre istorie și putere. Visuali italiane încearcă să ofere publicului român, la București, Cluj și Timișoara, o perspectivă cât mai completă și mai conștientă asupra tendințelor din cinematografia italiană, cu convingerea că filmele noastre au multe de oferit și că acest festival oferă o ocazie importantă de a le descoperi și de a le aprecia.”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

Cei opt munți / Le otto montagne de Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, filmul care a câștigat Premiul Juriului la Cannes 2022, deschide ediția 2022 a festivalului Visuali Italiane. La eveniment va fi prezentă co-regizoarea Charlotte Vandermeersch, care va răspunde întrebărilor publicului. Cei opt munți/ Le otto montagne este o emoționantă poveste desfășurată de-a lungul a patru decenii, despre prietenia dintre doi tineri, Pietro și Bruno, pe care îi leagă pasiunea pentru munte. Filmul este inspirat de bestseller-ul lui Paolo Cognetti și îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli (Martin Eden) și Alessandro Borghi (Suburra). Cei opt munți, prezentat în avanpremieră la Visuali Italiane în București și Cluj, este distribuit în România de Independența Film și va avea premiera în cinema pe 24 martie.

Atlantida / Atlantide, o docu-ficțiune a cunoscutului artist video Yuri Ancarani, care va fi prezent la festival, prezintă o frântură din viața izolată și lipsită de perspective a tinerilor din insula Sant’Erasmo din laguna venețiană, unde Daniele, un tânăr de 24 de ani care face trafic de stupefiante cu o barcă mică și fâșneață, și-a propus să doboare un record de viteză. Filmul a câștigat Marele Premiu la Luxembourg City Festival 2022 și a fost nominalizat la Venice Horizons Award la Festivalul de Film de la Veneția 2021.

Trailer: https://youtu.be/8FMfqGqExeQ

Pentru Chiara / A Chiara, filmul lui Jonas Carpignano, cea de-a treia parte a trilogiei ce se întâmplă în Calabria (Mediterranea și A Ciambra), prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al țării, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal, în timp ce regizorul Jonas Carpignano a câștigat Label Europa Cinemas la Cannes 2022 pentru acest film.

Trailer: https://youtu.be/O7enm2b0BcU

Spărgătorul de oase / Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta, un film inspirat de fapte reale, poartă spectatorii prin cele mai întunecate colțuri ale orașului Palermo, unde cei săraci și disperați ajung să-și zdrobească membrele pentru a primi banii din asigurare. Produs de cunoscuții actori de comedie italieni Salvatore Ficarra și Valentino Picone, Spărgătorul de oase este unul dintre cele mai dramatice filme italiene din ultimii ani, prezentat în avanpremieră mondială la Veneția. Regizorul Vincenzo Pirrotta va participa la proiecția filmului său la București.

Trailer: https://youtu.be/9MiKSWLRhDo

Eu și Spotty / Io e Spotty de Cosimo Gomez, o savuroasă comedie romantică suprarealistă despre un tânăr grafician singuratic și introvertit ce poartă un costum de câine, pretinzând că se numește Spotty, va rula în cadrul festivalului în prezența regizorului. Eu și Spotty a câștigat Audience Jury Award la Taormina Film Fest și îl are în rolul principal pe tânărul Filippo Scotti, premiat la Veneția pentru prestația sa din Hand of God.

Trailer: https://youtu.be/YS_k696bo-U

Milano calibrul 9 / Milano Calibro 9, un neo-noir din 1972, scris și regizat de Ferdinando Di Leo având la bază o colecție de povești semnate de Giorgio Scerbanenco, va rula în cadrul Visuali Italiane într-o versiune restaurată. Milano calibrul 9 îl are ca protagonist pe Gastone Moschin în rolul lui Ugo Piazza, un fost deținut ce revine la vechile sale obiceiuri, în lumea rău famată, în timp ce foștii săi camarazi precum și polițiștii cred că acesta știe locul în care fost ascunsă o pradă însemnată de 300.000 de dolari. În distribuție se regăsește și Barbara Bouchet, „una dintre cele mai frumoase femei din lume”, cum a numit-o chiar Di Leo, al cărei dans erotic din bar este unul dintre momentele emblematice ale filmului ce beneficiază de o coloană sonoră semnată de compozitorul Luis Bacalov și formația de rock progresiv Osanna.

Regizorul Quentin Tarantino consideră Milano calibrul 9 drept cel mai bun film noir italian realizat vreodată și este un fan declarat al regizorului Ferdinando Di Leo, pe care îl numește un maestru absolut al genului, influența sa fiind evidentă în filme precum Reservoir Dogs, Pulp Fiction și Jackie Brown.

Trailer: https://youtu.be/JXLL560XjOE

Biletele vor fi putea fi achiziționate de pe platforma Eventbook începând de joi, 23 februarie.

Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×