x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul Internațional de Film Studențesc, CineMAiubit, ediţie jubiliară

Festivalul Internațional de Film Studențesc, CineMAiubit, ediţie jubiliară

06 Dec 2016   •   16:23
Festivalul Internațional de Film Studențesc, CineMAiubit, ediţie jubiliară

A 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, o ediție jubiliară, care marchează o continuitate devenită tradiție, va debuta pe 7 decembrie, la Cinema Elvire Popesco din București.

 

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC), Primăria Municipiului București, Arcub și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și al Institutului Francez din București.

 

Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public mulţi dintre cineaştii români, azi unanim recunoscuți.

 

Deschiderea va avea loc miercuri, 7 decembrie, ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco, iar în următoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Germania, Belgia, China, Italia, Spania, unele dintre cele mai prestigioase școli de cinema din lume având filme în competițiile festivalului.

 

Miza competiției este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie "Cristian Nemescu", Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet "Andrei (Otto) Toncu" sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

 

Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experimental, iar spectatorii pot fi siguri că vor vedea pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite.

CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurt-metraj, pentru fotografie şi afiş de film.

Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate. Componența Juriului Mare al festivalului este: Gyorgy Baron – critic și istoric de film din Ungaria, Dragan Milinkovic – regizor, producător, dramaturg din Serbia, Wang Yao – critic de film în China și autorul singurei cărți dedicate filmului românesc din Asia, Rodica Lazăr binecunoscuta actriță a Teatrului Bulandra, cu roluri remarcabile în cinema și în seriale de televiziune, Bogdan Mustață, regizor laureat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Cătălin Cristuțiu monteur de film și Marius Panduru, cel mai titrat director de fotografie român din ultimii ani.

Juriul secțiunii documentar îi reunește pe: Janka Barkcoczi – critic de film din Ungaria, Isabela Țenț - dublă laureată a competiției de documentar a festivalului nostru și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Florin Iepan – remarcabil regizor de film documentar.

 

Juriul secțiunii animație-experimental este compus din regizorii de animație Constantina Mihăilă și Octavian Frecea și criticul de cinema Laurențiu Brătan.

 

În plus, sub umbrela festivalului va avea loc a cincea ediție a workshopului intensiv de scenaristică de scurmetraj MiniMidpoint, unde echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.

 

De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se vor desfășura două workshopuri, primul dedicat filmului de animație și efectelor vizuale, iar cel de-al doilea efectelor speciale de machiaj.

 

Festivalul are și o proiecție specială a unui program în care UNATC participă pentru al doilea an consecutiv: LOOKING CHINA. Filme documentare realizate de studenți din întreaga lume în China vor fi proiectate sâmbătă, 10 decembrie ora 13:00 la Cinema Elvire Popesco.

 

Intrarea la toate proiecțiile festivalului este liberă pentru studenți și elevi.

 

CineMAiubit îşi aşteaptă și în acest an oaspeţii cu entuziasm, filme diverse și valoroase în care se pot vedea vocile cinemaului de mâine și cu spiritul inconfundabil care îl definește deja încă din 1996.

 

Vă invităm, la CineMAiubit, între 7 şi 11 decembrie !

×