Patru filme din patrimoniul cinematografiei romane - "Scurta istorie' de Ion Popescu GOPO, "Doua lozuri' de Gheorghe Naghi si Aurel Miheles, "Casa de pe strada noastra' de Mircea Saucan si "Eruptia' de Liviu Ciulei, lansate in 1957, vor fi prezentate publicului cinefil, la Cinemateca Eforie, in data de 4 iulie, pentru a sarbatori 55 de ani de la infiintarea Arhivei Nationale de Filme (ANF). Productiile, doua lungmetraje de fictiune si doua scurtmetraje (unul documentar si altul de animatie), nu numai ca sunt semnate de nume de referinta ale istoriei cinemaului romanesc, dar sunt marcate si de numele unor actori legendari sau de succese remarcabile obtinute peste hotare.
Evenimentul va incepe la ora 18:00 cu "Scurta istorie' (Palme d'Or pentru animatie, la Cannes, in 1957). Istoricul si criticul de film Dana Duma spunea, in 1996, despre Ion Popescu GOPO si filmul sau: "Inteligentul si veselul sau eseu despre evolutia omenirii se lipsea de ceea ce se intelege in mod traditional prin story. Daca abolirea subiectului era pe atunci si aspiratia filmului cu actori (concretizata mai ales in creatia lui Michelangelo Antonioni), reforma animatorului roman se bizuie pe specificul artei a opta. Enorma putere de sugestie a imaginii animate nu mai este pusa in slujba unor fabule cu personaje maniheiste pe intelesul varstei prescolare. Fara sa ignore posibilitatile animatiei de a comprima si dilata timpul si spatiul sau de a zamisli lumi fantastice, Gopo demonstreaza ca expresia ei concentrata poate transmite talcuri majore.'
In continuarea acestei animatii, va rula comedia "Doua lozuri', o adaptare dupa nuvela omonima a lui I.L. Caragiale, la care publicul se va putea desfata, caci distributia e valoroasa iar povestea amuzanta: Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu.
De la ora 20:00, va putea fi auzita vocea mesterului Radu Beligan, care insotea acum 55 de ani actiunea din documentarul "Casa de pe strada noastra'. Apoi va fi proiectat lungmetrajul "Eruptia', primul film regizat de Liviu Ciulei, in care personajele au fost interpretate de Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Lica Popescu, Jean Bart, Dorin Dron, Stefan Ciubotarasu.
Arhiva Nationala de Filme a luat fiinta la 4 iulie 1957. Potrivit institutiei, primele spectacole de cultura cinematografica au fost initiate in februarie 1962, iar in septembrie 1964 si-a inceput activitatea Cinemateca Romana. La infiintare, arhiva detinea 128 de filme de lung metraj si 20.000 de bobine de filme neidentificate. In 1987, colectia de filme a ajuns sa contina 280.000 de bobine, dintre care peste 7.500 de filme de lung metraj. In prezent, ANF detine aproape 46.000 de titluri, filme de toate genurile si din toata lumea.
Primul depozit pentru pastrarea peliculelor a fost construit in 1965, la ora actuala existand sase depozile. Institutia are in prezent si o instalatie de "impachetare in vid', metoda moderna de pastrare a filmelor. De notat ca ANF continua cercetarea pentru a gasi filme romanesti pierdute de-a lungul timpului. Bunaoara, s-a descoperit ca la Arhiva de Film din Berlin exista o pelicula produsa de Leon Popescu in 1914 - "Legenda cercetasilor de la Dristor'. Redactorul-sef al Cinematecii, Marian Tugui, ne-a spus ca se discuta, la nivelul celor doua arhive, pentru achizitionarea acestui film.