x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul francez "La fille de nulle part" a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno

Filmul francez "La fille de nulle part" a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno

de Mediafax    |    13 Aug 2012   •   08:00
Filmul francez "La fille de nulle part" a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno

Drama franceza "La fille de nulle part/ The Girl From Nowher", in regia lui Jean-Claude Brisseau, care a asigurat si bugetul redus pentru aceasta pelicula, a fost castigatoarea trofelului Leopardul de Aur, marele premiu al Festivalului Intarnational de Film de la Locarno, incheiat sambata seara, informeaza Mediafax.

La gala de premiere, presedintele festivalului elvetian, Marco Solari, a anuntat ca va avea loc si o mini versiune a evenimentului, ajuns la cea de-a 65-a editie, in luna martie a anului viitor.

In ceea ce priveste distinctiile acordate la finalul acestei editii, printre marii castigatori ai serii au fost si filmele "Somebody Up There Likes Me", o comedie americana, in regia lui Bob Byington, care a obtinut premiul special al juriului, si "Lore", o drama de razboi germana, in regia lui Cate Shortland, careia i-a revenit premiul publicului.

Doua trofee importante au recompensat coproductia Coreea de Sud/ China "Wo hai you hua yao shuo/ When Night Falls", in regia chinezului Liang Ying. Filmul a fost premiat pentru cea mai buna regie si cea mai buna actrita - An Nai. Filmul este bazat pe povestea reala a unui barbat care a omorat sase politisti din Shanghai, dupa ce a fost batut pentru ca mergea pe o bicicleta care nu era inregistrata.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Walter Saabel pentru rolul din "Der glanz des tages" (Austria).

Pelicula franceza "Camille Redouble/ Camille Rewinds" de Noemie Lvovsky, care si joaca rolul principal, al unei femei de varsta mijlocie care ajunge in mod misterior sa retraiasca perioada liceului din viata ei, inainte de a-l cunoaste pe cel care i-a devenit sot si a parasit-o, a fost premiat drept cel mai bun film proiectat in Piazza Grande de la Locarno, unde au loc principalele proiectii si evenimente din festival.

Filmul a fost proiectat in afara competitiei la Locarno, fiind lansat anterior la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, unde a castigat premiul Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici (SACD).

Noemie Lvovsky a facut parte din juriul competitiei internationale de la Locarno, prezidat de thailandezul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or la Cannes in 2010.

Juriul a acordat marele premiu peliculei "La fille de nulle part", un film cu un buget de doar 62.000 de euro, asigurat din economiile regizorului, si realizat in apartamentul acestuia din Paris, cu o singura camera. Desi nu a vandut inca drepturile de distributie pentru film, Jean-Claude Brisseau a castigat la Locarno premiul in valoare de 90.000 de franci elvetieni (aproximativ 75.000 de euro).

Tot el a scris scenariul filmului si a interpretat personajul principal - un batran vaduv, a carui viata se schimba pe masura ce ajuta o tanara bolnava fara adapost sa se insanatoseasca.

Filmul a fost foarte bine primit la Locarno, Weerasethakul l-a descries drept "curajos si antrenant", in timp ce directorul artistic al festivalului, Olivier Pere, a catalogat receptarea sa drept "cea mai mare surpriza" pe care a avut-o cu selectia din acest an.

"Am facut acest film numai pentru ca Virginie Legeay (actrita care o interpreteaza pe tanara fara adapost, n.r.) a insistat. Tot nu-mi vine sa cred. Sunt foarte miscat de felul in care filmul a fost primit aici", a spus Brisseau sambata la festival.

Presedintele Festivalului de la Locarno Marco Solari a anuntat la gala organizarea unei editii scurte a evenimentului, de trei zile, care va incepe pe 24 martie 2013. El nu a precizat daca acest eveniment, care nu va include traditionalele proiectii din Piazza Grande, va fi unul singular sau va deveni anual.

Cea de-a 65-a editie a Festivalului de Film de la Locarno s-a desfasurat in perioada 1 - 11 august.

×
Subiecte în articol: eveniment film festival premiu