x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Golgota Basarabiei

Golgota Basarabiei

22 Noi 2010   •   20:29

Realizat la Studioul "Moldova-Film" în regia lui Ion Chistruga şi Alina Ciutac, documentarul pre­zintă viaţa românilor basarabeni de la 1940 încoace, care au trecut prin deportări, foamete, lagăre de concentrare, colectivizare.

Peli­cula se bazează pe datele din dosarele secrete ale KGB-ului şi pe argumentele martorilor oculari şi aduce informaţii suplimentare la cele deja cunoscute despre consecinţele "Dictatului de la Viena" din 1940, de data aceasta prin imagini autentice, filma­te la Chişinău şi în sate.

Potrivit regizorului Ion Chis­truga, "Golgota Basarabiei – Do­sarele comunismului" este primul film din acest ciclu, după care  vor urma altele. Scenariul este reali­zat de Ion Chistruga şi de scriitorul Victor Vasilache.

"Am visat demult să facem acest film împreună cu Victor Vasilache, care mi-a fost coleg de clasă. Abia acum, când s-au des­chis arhivele, ne-am văzut şi noi visul împlinit!", a mai declarat Chistruga.

Filmul documentar "Golgota Basarabiei – Dosarele comunismului", care prezintă drama neamului românesc de peste Prut în timpul regimului totalitar stalinist, a rulat în premieră la Chişinău, în data de 16 noiembrie 2010. Astăzi, va avea loc premiera şi în Ro­mâ­nia, la Bucureşti, la Casa de Cultu­ră a Studenţilor, la ora 18:30.

×
Subiecte în articol: film