x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Hotel Grand Budapest, 11 nominalizări BAFTA

Hotel Grand Budapest, 11 nominalizări BAFTA

de Sebastian S. Eduard    |    11 Ian 2015   •   17:28
Hotel Grand Budapest, 11 nominalizări BAFTA

Birdman, The Theory of Everything şi The Imitation Game conduc plutonul filmelor preferate


Filmul “The Grand Budapest Hotel” (Hotel Grand Budapest) al realizatorului american Wes Anderson a primit 11 nominalizări la premiile Academiei britanice de film BAFTA - un punct de reper în cursa Oscarurilor.

Câştigător al premiului juriului Festivalului de la Berlin, filmului este inspirat din universul scriitorului austriac Stefan Zweig iar acţiunea se întinde de la Belle Epoque până în anii 60, urmărind aventurile burleşti ale cuplului Gustave H (Ralph Fiennes) şi Zero Moustafa (americanul Tony Revolori).

“The Grand Budapest Hotel”, care obţinut tot atâtea nominalizări ca şi “Gravity” anul trecut, a fost selectat, printre altele, la categoria cel mai bun film, cel mai bun actor (Ralph Fiennes) şi cea mai bună regie.

Filmele “Birdman” (Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei) şi “The Theory of Everything” au primit câte zece nominalizări, “The Imitation Game” (The Imitation Game. Jocul codurilor) nouă, iar “Boyhood” (12 ani de copilărie) şi “Whiplash” câte cinci.

“Birdman” a fost nominalizat, între altele, la categoria pentru cel mai bun actor (Michael Keaton), cel mai bun actor în rol secundar (Edward Norton) şi cea mai bună actriţă (Emma Stone).

La nominalizările BAFTA, “Birdman” se află la egalitate cu “The Theory of Everything”, inspirat din autobiografia lui Jane Hawking (Felicity Jones nominalizată la categoria pentru cea mai bună actriţă) şi care a fost prima soţie a astrofizicianului Stephen Hawking.

Selecţia din 2015 este deosebit de amplă la categoria cel mai bun actor, alături de Ralph Fiennes şi Michael Keaton, candidând actorii Jake Gyllenhall (“Nightcrawler”), Eddie Redmayne (“The Theory of Everything”) sau Benedict Cumberbatch, care îl interpretează pe Alan Turing, matematicianul britanic care a spart codul secret nazist în cel de-al doilea război mondial în filmul “Imitation Game”.

Dezamăgirea vine din partea peliculei “Mr Turner”, filmul biopic al lui Mike Leigh despre viaţa pictorului englez, care nu a fost nominalizat la niciuna din principalele categorii, deşi actorul principal, Timothy Spall, a luat premiul pentru interpretare la recentul Festival de la Cannes.

Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la 8 februarie.


×
Subiecte în articol: Hotel Grand Budapest