x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film În Satul Filmului din Deltă, şase zile de proiecţii nonstop

În Satul Filmului din Deltă, şase zile de proiecţii nonstop

de Maria Sârbu    |    04 Aug 2011   •   21:00
În Satul Filmului din Deltă, şase zile de proiecţii nonstop

Presedintele Festivalului de Film "Anonimul", Marcel Iures, cel care s-a alaturat chiar de la inceput echipei organizatoare a manifestarii cinematografice de la Sfantul Gheor­ghe din Delta Dunarii, isi exprima un gand scurt despre acest eveniment, care incepe luni, 8 august: "A 8-a editie deci! Pai 8 este dublul stabilitatii, adica 4, numar fara de care nu sta nimic in picioare. Asta daca adunam! Dar daca inmultim?!". E ca un gand de bun augur pentru ceea ce a determinat acum opt ani sa pro­voace lumea cinefila, sa o in­demne sa cucereasca un taram ale apelor – un festival cu filme mai putin sau deloc vazute in salile de cinema ale marilor urbe.

Festivalul Anonimul, asa cum anuntam in alt numar al ziarului nostru, se va deschide cu "The Tree of Life" / "Pomul vietii" de Terrence Malick, o productie americana distinsa in acest an cu Palme d'Or la Cannes, cu Brad Pitt si Sean Penn in rolurile principale. Pentru inchidere, care va avea loc la 14 august, Fundatia Anonimul – organizatorul principal al festivalului (director Miruna Berescu) – a pregatit un alt film prezentat in 2011 la Cannes, in sectiunea oficiala, dar in afara competitiei: comedia romantica "Midnight in Paris" / "Miezul noptii in Paris" (foto), in regia lui Woody Allen.
In cele sase zile, in care proiectiile au loc atat in sali de cinema (cu invitatii), cat si sub cerul liber (cu intrare libera pentru toata suflare din Sfantu-Gheorghe), sunt in competitie sapte lungmetraje din Rusia, Slovacia, Coreea de Sud, Turcia, Bulga­ria, Grecia si Romania; 32 de scurt­me­traje fictiune si 21 de scurtmetraje de animatie, acestea reprezentand 37 de tari.

E asteptata si sectiunea "OFF Ro­ma­nesc", cu cinci productii mai noi ale cineastilor nostri: lungmetrajele "Principii de viata" de Cons­tantin Popescu, "Visul lui Adalbert" de Gabriel Achim "Ursul" lui Dan Chisu si documentarele "Openfellas" de Laurentiu Calciu si "Noi doi" de Claudiu Mitcu. "OFF"-ul e completat si cu 20 de scurtmetraje, dintre care 13 sunt realizate de studenti.

A fost pastrata in structura festivalului si sectiunea "Actori in spatele camerei", din care fac parte in acest an filme regizate de patru actori: Casey Affleck (SUA); Feo Aladag (Germania); Nizam Yusuff (Ma­la­iezia), Lucy Walker (Brazilia –Marea Britanie).
Vine si HBO Romania la "Anonimul", cu o productie Marea Britanie – SUA: "O relatie speciala" de Richard Loncraine.

Nu numai filmele ii incanta pe majoritatea celor ajunsi in Delta la Festival, ci si diverse evenimente conexe. Cei de la "ND Tango" vor pre­zenta un "live performance" (proiectii video acompaniate de bandoneon, chitara electrica si bas).

Invitatul special al actualei editii este regizorul turc Nuri Bilge Ceylan (premiat la Cannes), care va sustine un masterclass.

×
Subiecte în articol: anonimul