x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La Bucureşti IFF, 25 de filme de pe mapamond

La Bucureşti IFF, 25 de filme de pe mapamond

de Maria Sârbu    |    07 Apr 2011   •   20:29
La Bucureşti IFF, 25 de filme de pe mapamond

160219-cirkus-columbia-photo1.jpgCea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Bucureşti, care se va desfăşura între 11 şi 17 aprilie, va prilejui cinefililor să vadă o serie de filme noi din întreaga lume, filme apreciate de critică şi public la fe­s­tivaluri prestigioase, dar şi câteva pelicule ce pot intra în categoria „te­zaur” a cinematografului mondial. Cele 25 de lungmetraje cuprinse în pro­gram (selecţia aparţine criticului Andrei Creţulescu) sunt grupate în trei secţiuni: filme în competiţie – şapte titluri; filme în afara competiţiei – 12 titluri; proiecţii speciale – patru titluri şi două titluri destinate des­chiderii şi închiderii evenimentului. Majoritatea fil­me­lor vor avea câte două proiecţii, în aşa fel în­cât publicul să aibă p­o­­sibilitatea să le vi­zio­ne­ze. Unele vor avea pre­­mieră în Ro­mâ­nia, cu această oca­zie. Pro­iec­­ţiile sunt pro­gra­ma­te în trei săli: Ci­ne­ma Studio, Noul Ci­ne­ma al Re­gi­zorului Ro­mân şi „Elvira Po­pescu”.

În deschidere va fi pre­zentată cea mai nouă pe­li­culă a regizo­ru­lui Danis Tanovic, „Cirkus Columbia” (foto) – Festivalul de la Veneţia, 2010, iar la închidere „Somewhere”, în regia Sofiei Coppola (Leul de Aur la Veneţia, 2010).

La conferinţa de presă, care a avut loc ieri, directorul acestui festival, Dana Dimitriu-Chelba, a anunţat şi câteva momente importante adiacente programului de proiecţii. În speranţa că nimic nu va interveni în acest an legat de venirea regizorului Andrei Koncealovski la festival (în calitate de invitat special), directorul a precizat că celebrul cineast rus se va afla la Bucureşti între 15 şi 18 aprilie, perioadă în care va participa la o conferinţă de presă, va susţine un master-class la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, unde i se va acorda, din partea Sena­tului acestei instituţii, titlul de Doctor Honoris Causa. Koncealovski va fi prezent şi la proiecţiile speciale cu filmele sale „Unchiul Vanea” şi „Sibe­riada”, pe care el le-a ales pentru Festivalul de la Bucureşti, potrivit Danei Dimitriu-Chelba. Publicul va avea parte şi de o proiecţie specială a capodo­perei cinematografice „Şatra” a regretatului cineast Emil Loteanu, dar şi de o proiecţie specială a filmului românesc „De ce trag clopotele, Mitică”, în regia lui Lu­cian Pintilie, fiind prezentată copia restaurată, aşa cum anunţa la confe­rinţă coordonatoarea festivalului, Codruţa Creţulescu. Actriţa Mariana Mihuţ, interpretă în această producţie, va primi Pre­miul de excelenţă din partea festivalului, pentru întreaga activitate cinematogra­fică.

×
Subiecte în articol: film