x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La Mons, lumina e pe cinemaul românesc

La Mons, lumina e pe cinemaul românesc

de Maria Sârbu    |    17 Feb 2010   •   00:00
La Mons, lumina e pe cinemaul românesc
Sursa foto: /Foto DaKINO

Din cele 12 producţii cinematografice selectate în competiţia internaţională a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons (FIFA) din Belgia, două sunt româneşti. În plus, la actuala ediţie, Focusul e dedicat României.



Preşedintele de onoare al Festivalului de la Mons, Elio di Rupo, cel care a înfiinţat în 1984 această manifestare consacrată filmului de dragoste, susţine că ediţia 2010, desfăşurată între 19 şi 26 februarie, "pune în lumina reflectoarelor România: o ţară unde cinematografia este în plină expansiune, o dată cu apariţia de noi talente". La această a XXVI-a ediţie, FIFA propune "o descoperire a României" pe calea filmului. Astfel, ţara noastră este invitata de onoare, iar publicul festivalului va putea vedea şapte producţii cinematografice româneşti: şase lungmetraje şi un scurtmetraj. În competiţia internaţională avem două filme, din cele 12 selecţionate: "WebSiteStory" - debutul regizoral în lungmetraj al lui Dan Chişu - şi "Cealaltă Irina", în regia lui Andrei Gruzsniczki. Sunt la concurenţă cu peliculele "My Only Sunshine" de Reha Erdem (Turcia - Grecia - Bulgaria), "L'autre Rive" de Georges Ovashvili (Georgia - Kazahstan), "Piggies" de Robert Glinski (Polonia - Germania), "Si Puo Fare" de Giulio Manfredonia (Italia), "Nothing But The Truth" de John Kani (Africa de Sud - Franţa), "La Bel Age" de Laurent Perreau (Franţa), "La Disparition de Giulias Verschwinden" de Christoph Schaub (Elveţia), "Forbidden Fruit" de Dome Karukoski (Finlanda), "Les Gars du Bled" de Mohamed Ismail (Maroc) şi "Les Secrets" de Raja Amari (Tunisia).

DIN ROMÂNIA, CU DRAGOSTE

Vor fi prezentate la Mons, oraşul desemnat pentru anul 2015 Capitală Culturală Europeană, şi producţiile "Amintiri din epoca de aur" - proiectul lui Cristian Mungiu, realizat de mai mulţi regizori, "Hotel de lux" de Dan Piţa, "Francesca" de Bobby Păunescu, "Restul e tăcere" de Nae Caranfil şi "Bric Brac", scurtmetrajul semnat de Gabriel Achim. Va fi şi o "seară românească", organizată cu sprijinul Ambasadei României în Belgia şi al Institutului Cultural Român şi unde va susţine un concert Loreda cu trupa Agurida. Nu vor lipsi "specialităţile culinare româneşti".

La "descoperirea" României ajută şi expoziţia organizată la Plaza Art, între 12 şi 28 februarie, referitoare la istoria cinematografului românesc, fiind prezentate detalii despre  anumite perioade ale celei de-a şaptea arte, de la noi, începând cu scurtmetrajul de animaţie "Halpea" de Marin Iorda (1927), difuzat la nivel internaţional. Una dintre conferinţele festivalului va fi consacrată "evoluţiei cinematografiei româneşti". Va avea loc şi o întâlnire a producătorilor de film români şi belgieni.

La Festivalul de la Mons sunt invitaţi în acest an mulţi români, printre aceştia actori, regizori, producători, critici de film, distribuitori. Actriţa Maria Dinulescu face parte din juriul competiţiei internaţionale a festivalului, iar criticul Manuela Cernat din juriul competiţiei de la scurtmetraje. De asemenea, criticul Magda Mihăilescu a fost invitată să jurizeze la secţiunea "Cinefemme". Actriţa Maia Morgenstern este invitată de onoare la FIFA.

Administratorul general al Wallonie Bruxelles International, Philippe Suinen, spune că ediţia 2010 e sub eticheta extinderii Uniunii Europene şi, având ca invitat de onoare România, organizatorii vor să evidenţieze că în Wallonia şi în Bruxelles "această familie extinsă este foarte bine percepută, cel puţin din perspectiva sentimentelor şi a afinităţilor". E un semn de dragoste.

5558-114087-02_cealalta_irina.jpg

Iubirea în film şi iubirea pentru film
Dacă despre filmul lui Dan Chişu "WebSiteStory", prezentat în competiţia de la FIFA, nu sunt cunoscute detalii în România, pentru că regizorul îşi propune să organizeze acasă o lansare-surpriză, pelicula "Cealaltă Irina" (foto) a lui Andrei Gruzsniczki - de asemenea debut în film artistic - a fost "plimbată" deja prin festivaluri, obţinând şi premii. Ambele filme se încadrează la categoria "Dramă", relaţia de dragoste fiind prezentată într-un mod special în fiecare dintre aceste pelicule.

"WebSiteStory", o producţie DaKINO Film, îi are în distribuţie pe Crina Semciuc, Diana Gurscă, Alexandru Oreste Scarlat Teodorescu, Costel Bojog ş.a. Filmul "Cealaltă Irina" este produs de Vivi Drăgan Vasile, iar printre interpreţi se numără Andi Vasluianu, Simona Popescu, Doru Ana, Dan Aştileanu. Unii dintre actorii care joacă în aceste două filme au fost invitaţi la Festivalul de la Mons. Le dorim succes!

×
Subiecte în articol: film