x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Maia Sandu, emoționată la premiera filmului „Drumul Războiului. Irpin”, realizat în Ucraina: o vie și cutremurătoare mărturie a atrocităților

Maia Sandu, emoționată la premiera filmului „Drumul Războiului. Irpin”, realizat în Ucraina: o vie și cutremurătoare mărturie a atrocităților

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2023   •   23:04
Maia Sandu, emoționată la premiera filmului „Drumul Războiului. Irpin”, realizat în Ucraina:  o vie și cutremurătoare mărturie a atrocităților
Sursa foto: Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că a fost foarte emoționată să participe marți seaara la premiera filmului documentar „Drumul Războiului. Irpin” și crede că acesta este un film care trebuie văzut în fiecare localitate, fiind „o mărturie a curajului”.

Filmul documentar „Drumul Războiului. Irpin” a fost realizat de doi jurnaliști, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco.

Maia Sandu spune că a fost foarte emoționată să participe la premieră, fiind un film „care nu a lăsat pe nimeni indiferent dintre cei prezenți în sala de proiecții a Odeonului”.

„24 februarie 2022 l-a prins pe Andrei Captarenco în Mariupol, iar pe Viorica - în Odesa, fiind acolo în deplasări obișnuite de serviciu. Nu aveau căști, nu aveau veste antiglonț, dar erau pregătiți moral să fie în prima linie, să relateze publicului de acasă adevărul despre război. După un an de aflare în preajma frontului sau în spatele lui, Viorica și Andrei au venit cu o vie și cutremurătoare mărturie a atrocităților care se întâmplă și în ziua de azi în Ucraina. Dar ei au venit și cu o emoționantă mărturie a curajului, a căldurii umane, a capacității ucrainenilor de a trăi chiar și atunci când bombele cad, când sunt distruse case și vieți”, spune Maia Sandu.

În filmul lor, Viorica și Andrei au arătat prețuirea clipei prezente, dragostea și forța de a găsi minima pâlpâire de frumos chiar și în condiții dramatice.

„Am admirat curajul și eroismul voluntarilor moldoveni care luptă în Ucraina și care, prin acțiunile lor hotărâte, apără nu doar țara vecină, dar și pacea noastră. „Drumul războiului” este un film care trebuie privit în fiecare localitate, în fiecare familie. E greu de suportat prin adevărul dur pe care îl arată, dar sensibilizează prin forța, umanitatea și cumsecădenia eroilor săi. Acei oameni pur și simplu vor să trăiască în casa lor, pe pământul lor și vor să se bucure de cer senin”, mai spune președintele Republicii Moldova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: maia sandu Drumul Războiului. Irpin